Florin Citu despre blocajul creditarii: activele bancilor sunt „pline de gunoi“, titreaza adevarul.ro.
Analistul economic independent Florin Citu (fost economist-sef al ING Bank) explica, pe blogul sau, de ce in Romania, ca peste tot in lume, sistemul financiar bancar este inghetat. Desi bancile centrale au crescut masa monetara („nu este cazul nostru“, precizeaza analistul), creditarea ramane cu o dinamica negativa de la an la an. Asta pentru ca atat cererea, cat si oferta sunt inghetate.
Nicio solutie pentru dezastrul POSDRU, scrie capital.ro.
Saptamana trecuta, premierul anunta deblocarea platilor pe POS DRU. Adevarat, a confirmat Comisia, dar cu o penalizare de 25% din valoarea cererilor de decontare. Cum arata, in aceste conditii, viitorul acestui program si al „beneficiarilor“ sai? Programul „Dezvoltarea Resurselor Umane“ este cel mai dinamic din toate liniile de finantare: extrem de atragator (de unde numarul mare de proiecte depuse, aproape 10.500), selectiv (exact jumatate din dosarele supuse spre aprobare au fost respinse), dar cam reticent cand vine vorba de demararea propriu-zisa a finantarii - doar 2.500 de beneficiari au ajuns pana acum la semnarea contractului.
Cele 10 porunci pentru noul guvern: Cum putem iesi din “pana prostului”, relateaza dailybusiness.ro.
Daca ar fi sa comparam economia Romaniei cu o masina, am putea spune ca in prezent, ne aflam in pana prostului. N-avem bani de benzina asa ca am ajuns sa facem autostopul, in cautarea unor investitori dispusi sa ne finanteze. Alegerile s-au incheiat, romanii au votat, politicienii trebuie sa treaca acum la treaba. 2013 se anunta un an plin de provocari, astfel ca noul guvern, indiferent cine il va conduce, va trebui sa faca o adevarata echilibristica intre masurile de austeritate, cerute de FMI, si cele de stimulare economica, reclamate vehement de mediul de afaceri.
Evz.ro: Romanii se pot angaja in UE pe un salariu de 45.000 de euro. Afla cum poti aplica.
Romanii se pot angaja, in perioada urmatoare, ca muncitori in agricultura in Portugalia si Danemarca, pe salarii cuprinse intre 800 si 1.000 de euro. Cea mai buna oferta vine insa din Irlanda: un job de inginer chimist, platit cu pana la 45.000 de euro pe an. Candidatii trebuie sa aiba studii postuniversitare, minimum cinci ani experienta in domeniu, bune cunostinte de chimie analitica, precum si cunostinte avansate de limba engleza.
Unde trebuie sa lucrezi ca sa primesti o majorare de salariu, informeaza jurnalul.ro.
Cateva zeci sau, in cele mai bune cazuri, cateva sute de lei primite in fiecare an in plus la salariu sunt suficiente pentru a creste nivelul de incredere al angajatilor in compania pentru care lucreaza si de a-i face mai implicati. Relatia, desi ideala, nu isi mai gaseste aplicabilitate decat intr-un numar restrans de domenii de activitate. Cine sunt, deci, angajatii care anul acesta au castigat mai mult decat anul trecut?
Cati euro sunt trecuti pe factura unei eventuale crize politice?, se intreaba romanialibera.ro.
O criza politica prelungita dupa alegeri ar putea costa economia pana la 0,6% din PIB. Fluxurile de capital necesare finantarii deficitului de cont curent se vor tine departe de Romania, avertizeaza economistii. Romania are nevoie de formarea unui nou Guvern cat mai repede dupa alegeri si de politici publice clare, care sa raspunda actualelor nevoi ale economiei, afirma economisti consul¬tati de „Romania libera" pe tema asteptarilor lor postalegeri.
Comentarii articol (0)