Programul "Prima Casa" a suferit, in ultimele 2 luni ale anului 2012, cateva modificari substantiale, prima dintre ele fiind la inceputul lunii noiembrie, cand in normele de creditare au fost introduse unele prevederi care dau bancilor posibilitatea de a completa ofertele de creditare atat in euro, cat si in moneda nationala. Ulterior, Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica 2 proiecte de acte normative, ambele dintre ele fiind aprobate de Guvern si publicate recent in Monitorul Oficial. Este vorba despre Hotararea de Guvern nr. 1286/2012 prin care plafonul de garantii pentru 2013 a fost suplimentat cu 200 milioane de euro (AvocatNet.ro a scris AICI mai multe despre subiect).
Cel de-al doilea act normativ este Ordonanta de Urgenta nr. 94/2012, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 878 din 21 decembrie 2012 si intrata deja in vigoare. Documentul aduce o serie de facilitati beneficiarilor, fiind bazat, conform notei de fundamentare, pe o evaluare preliminara a impactului asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
Beneficiarul isi va putea schimba locuinta. In ce conditii?
Practic, conform noilor prevederi, locuinta achizitionata printr-un credit Prima Casa poate fi schimbata daca este improprie cerintelor de locuit si daca Ministerul Finantelor si finantatorul isi dau acordul. Pentru a putea fi schimbata, locuinta trebuie sa indeplineasca anumite conditii, cea mai importanta fiind ca trebuie sa fie improprie cerintelor de locuit, cauzele acceptate fiind urmatoarele: problemele ascunse si daunele asupra imobilului, ca urmare a unui risc asigurat.
Important! Polita de asigurare a locuintei acopera daunele provocate de incendii, cutremur, inundatii si alunecari de teren. De asemenea, polita acopera si daunele indirecte provocate locuintelor de aceste fenomene naturale.
Schimbarea locuintei este conditionata si de pret. Mai exact, conform reglementarilor publicate recent, valoarea noii locuinte dobandite de beneficiar trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat initial.
Mai mult chiar, noile prevederi nu creeaza cadrul legal doar pentru schimbarea locuintei, ci si pentru contractarea unui alt credit Prima Casa. Astfel, in cazul in care locuinta a suferit daune (cauzate de incendii, cutremure, inundatii sau alunecari de teren, n.red.) atat de mari incat sa nu mai poata fi utilizata, beneficiarul poate achizitiona o noua locuinta in cadrul programului.
Si de aceasta data trebuie indeplinite cateva conditii. Astfel, beneficiarul poate contracta un nou credit Prima Casa doar daca locuinta afectata "prezinta" daune evaluate la o valoare de cel putin 50 % din valoarea creditului acordat initial.
In plus, creditul contractat initial in cadrul programului trebuie stins. In acest sens, Ministerul Finantelor si finantatorul, in calitate de cesionari/beneficiari ai drepturilor de despagubire provenite din polita de asigurare a imobilului avariat, isi pot exprima acordul cu privire la utilizarea sumelor provenite din plata drepturilor de despagubire in vederea achizitionarii unei noi locuinte in cadrul Programului.
Lucrarile de interventie sau extindere a locuintei, permise
Avand in vedere necesitatea protejarii imobilului, precum si a faptului ca, pe parcursul derularii programului, au aparut situatii in care beneficiarii au vrut sa execute lucrari de interventie sau extindere a locuintei achizitionate, noile prevederi cuprinse in OUG nr. 94/2012 stabilesc ca aceste lucrari vor fi posibile, insa doar cu acordul finantatorului si al Finantelor.
Astfel, conform actului normativ publicat recent, se pot executa dezmembrari, extinderi, modificari structurale, modificari ale destinatiei partilor comune, precum si alte modificari care, desi nu necesita obtinerea unei autorizatii de construire, se vor inscrie in Cartea Funciara. Mai mult, in documentul citat se arata ca "beneficiarii au obligatia de a efectua orice lucrare de interventie si/sau extindere in conditiile legii si de a efectua inregistrarile corespunzatoare in Cartea Funciara si sub conditia extinderii ipotecii asupra amelioratiunilor efectuate, ulterior instituirii ipotecilor".
Concret, beneficiarul trebuie sa aiba in vedere ca toate imbunatatirile aduse locuintei vor fi inscrise in Cartea Funciara, astfel ca ipoteca se va extinde si asupra lor.
Nota: Proiectul de Ordonanta de Urgenta poate fi consultat AICI. Vom reveni, in urmatoarele zile, cu forma finala publicata in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)