Investitorii straini: de ce-au plecat, de ce-ar mai fi ramas, titreaza adevarul.ro.
In primele 10 luni din 2012, strainii au radiat din Romania peste 4.600 de firme, care aveau un capital social de aproape 490 de milioane de euro. Majoritatea au plecat din cauza scaderii vanzarilor. Scaderea puterii de cumparare a romanilor (populatie si firme), ca si cresterea costurilor cu forta de munca, pe langa inrautatirea conditiilor generale in care se pot face afaceri in Romania, i-au determinat pe investitorii straini sa-si orienteze resursele catre alte zari.
Estimare: Criza s-ar putea incheia peste trei ani, scrie capital.ro.
Zona euro poate depasi criza datoriilor in urmatorii trei ani, apreciaza Klaus Regling, seful Mecanismui European de Stabilitate (MES), intr-un interviu pentru publicatia germana Focus. "Deja s-au facut progrese semnificative. Mai trebuie sa treaca doi sau trei ani si deficitul bugetului statelor membre din zona euro va fi sub 3% din PIB" (Produsul Intern Brut), a declarat Regling, subliniind ca premierul italian Mario Monti are un mare merit in stabilizarea situatiei din zona euro, gratie reformelor derulate eficient.
Cine ia Prima de Craciun in al patrulea an de criza, se intreaba dailybusines.ro.
Unele companii private din productie au oferit angajatilor prime de cateva sute de lei. Si pentru bugetari s-au mai gasit, pe ici, pe colo, bani pentru Sarbatori. Putini romani vor reusi sa umple cosurile cu primele de Craciun, care au devenit din ce in ce mai rare. In cel de-al patrulea an de criza doar putine firme au mai reusit sa acorde cadouri salariatilor, asa cum faceau in anii buni ai economiei.
Jurnalul.ro: BCE va superviza bancile mari din Romania. Uniunea bancara nu va reduce, insa, prerogativele BNR.
Bancile sistemice din Romania se vor afla sub ochiul vigilent al Bancii Centrale Europene (BCE) incepand cu 1 martie 2014, ca parte a uniunii bancare, in vreme ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) va superviza atat bancile mari, cat si pe cele mici. Romania va avea, ca si statele din zona euro, drept de vot in Consiliul de Supraveghere. Acesta fusese anterior un punct de contradictii cu zona euro, deoarece statele din afara uniunii monetare ce doreau sa intre in uniunea bancara nu ar fi avut un cuvant de spus.
Cum a pus Barroso umarul la intarirea leului, informeaza romanialibera.ro.
Primele estimari ale victoriei zdrobitoare a USL in alegeri n-au miscat cursul, rezultatele fiind anticipate. Intarirea leului a gasit insa suport in declaratia presedintelui Comisiei Europene ca va coopera cu Prim-Ministrul Ponta si Presedintele Basescu. Rezolvand oficial dilema “pe cine va numi Basescu premier?”, Jose Manuel Barroso a confirmat “pariul pe leu”. Pentru cat timp?
Cazul fraudei bancare de 85 mil. euro: supraevaluarea garantiilor plaseaza sistemul bancar pe un butoi cu pulbere, relateaza zf.ro.
Investigatiile procurorilor scot la lumina cauzele mai putin vizibile, dar poate la fel de importante ca problemele financiare generate de criza, ale exploziei din ultimii trei ani a creditelor neperformante - retelele de fraudare a bancilor formate din oameni de afaceri, bancheri, notari si evaluatori care au reusit sa obtina ilegal credite de zeci de milioane de euro.
Comentarii articol (0)