Majoritatea accidentelor sau ranilor provocate de jucarii sunt taieturi minore, zgarieturi si vanatai. Cu toate acestea, nu este exclus sa se produca si accidente grave sau chiar fatale. Acestea se pot intampla atunci cand jucariile sunt periculoase sau folosite in mod gresit.
Iata 8 sfaturi care sa te ajute sa alegi jucarii sigure:
Citeste eticheta. Etichetele de avertizare ofera informatii importante despre cum se foloseste o jucarie si care sunt varstele potrivite pentru copii. Asigura-te ca ii arati copilului cum sa foloseste corect o jucarie.
Alege dimensiunile mari. Asigura-te ca toate jucariile si partile lor componente sunt mai mari decat gura copilului, pentru a preveni sufocarea.
Evita jucariile care arunca cu obiecte in aer. Pot provoca leziuni oculare grave sau sufocare.
Evita jucariile care produc zgomote pentru a preveni deteriorarea auzului copilului.
Uita-te dupa jucarii de plus bine facute. Asigura-te ca toate piesele sunt bine stranse, iar cusaturile si marginile sunt sigure. Ar trebui sa fie, de asemenea, usor de spalat la masina. Scoate orice panglici pentru a evita strangularea. Evita jucariile care au accesorii mici sau sunt umplute cu nisip, intrucat pot provoca sufocare sau pot fi inghitite.
Cumpara jucarii din plastic solid. Jucarii din plastic subtire se pot rupe cu usurinta.
Evita jucariile facute cu materiale care pot provoca intoxicatii. Asigura-te ca pe eticheta spune ca jucaria nu este toxica.
Evita kiturile si seturile cu substante chimice pentru orice copil mai mic de 12 ani. Ele pot provoca incendii sau explozii si pot contine substante chimice periculoase. Asigura-te ca micutul stie cum sa se joace in conditii de siguranta cu aceste tipuri de jucarii.
Idei de cadouri in functie de varsta
Recomandarile de varsta pot fi de mare ajutor, intrucat ofera instructiuni vizavi de:
- Siguranta unei jucarii (spre exemplu, daca prezinta risc de sufocare).
- Abilitatea unui copil de a se juca cu o jucarie.
- Abilitatea copilului de a intelege cum sa se joace.
- Nevoile si interesele copilului, in functie de gradul sau de dezvoltare.
Unul din obiectivele etichetelor care precizeaza varsta la care ar trebui folosita o jucarie este de a proteja consumatorii si familiile lor de pericole. Acestea reprezinta varii reguli de siguranta si minimizeaza riscul accidentelor. Jucariile sunt categorisite din numeroase motive – pot fi folosite gresit, pot fi nesigure pentru anumite categorii de varste, pot provoca incendii si alte probleme.
Sfat pentru parinti
Daca crezi ca micutul tau a fost expus la o jucarie toxica sau periculoasa, intreaba-ti medicul ce ar trebui facut. Ar putea fi nevoie sa ii faci o analiza de sange daca a fost expus la o piesa din plumb.
Comentarii articol (0)