avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Substante periculoase sau radioactive?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Substante periculoase sau radioactive?

Va rog sa-mi spuneti daca urmatoarele substante sunt incadrate ca substante toxice si periculoase sau radioactive: Acetat de uranil sau uraniu, azotat de toriu,uranium flavium?
Totodata va rog sa-mi spuneti si baza legala care reglementeaza aceasta incadrare.
Multumesc!!!!!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:15, 2 Iulie 2014
Gsiti raspuns la intrebarile dvs. daca veti consulta anexele la Cerintele minime de securitate si sanatate pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici aprobate prin HG nr. 1218/ 09.06.2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Cautati fise tehnice de securitate (indicand produsul care va intereseaza) pe internet sau pe site-ul Institului national pentru cercetare dezvoltare in domeniul protectiei muncii (INCDDPM).
Accesati pe internet einecseng 1, einecseng 2, einecseng 3.
Toate produsele indicate de dvs, fiind compusi cu uraniu sau thoriu in formula chimica, sunt substante periculoase - toxice, radioactive.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Hotărâre nr. 1408 din 04/11/2008, privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor periculoase
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 813 din 04/12/2008
Multumesc pentru raspunsuri,dar pe mine ma interesa daca este suficienta declararea acestor subsatnte la politite si la itm,deoarece un domn politist insista ca ele sunt radioactive si ca trebuiau declarate ,nu stie in ce baza legala....,si la CNCAN.Deci eu trebuie sa-l conving,nu stiu cum...,(aici am nevoie de ajutor), ca nu era nevoie sa fie declarate ca radioactive si ca este suficient unde au fost declarate, ele incadrandu-se clar ca fiind substante periculoase.
Aceasta este problema mea , nu stiu daca m-am facut inteleasa...,si va multumesc pentru ajutor.
PS. eu am fost directorul societatii unde s-au gasit aceste substante si nucunosc legislatia cu privire la aceste substante si nu prea stiu cum sa-l conving deoarece angajatii care erau responsabili de aceste substante nu au reusit.....

Astept sfaturi...multumesc!!!!!!!!!!
Daca activitatea desfasurata de dvs. cu substante radioactive, asa cum sunt cele mentionate de dvs. in discutie (producere, ambalare, transport, depozitare, utilizare, etc.) se incadreaza in prevederile Legii nr. 111/ 2006 republicata in MO nr. 552/ 2006 privind desfasurarea in siguranta, autorizarea si controlul activitatii nucleare, atunci trebuie sa detineti autorizatie CNCAN pentru respectiva activitate.
Daca lucrati cu surse de radiatii si/ sau instalatii radiologice, autorizarea CNCAN este obligatorie.
Trebuie sa studiati cu atentie legislatia si dupa caz, sa solicitati autorizatie CNCAN.
Daca activitatea dvs. se incadreaza in prevederile legii mentionate mai sus, trebuie sa faceti determinari de noxe - radiatii "X" - la toate locurile de munca/ posturile de lucru si sa obtineti periodic buletine de determinare noxe (emise de CNCAN), respectiv sa supravegheati periodic starea de sanatate a lucratorilor (conform HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare), prin determinari specifice de incarcare dozimentrica a organismului uman - determinari care se mentioneaza in dosarul medical individual al lucratorului, sub semnatura medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale (examen medical la angajare, examen medical periodic, igiena locului de munca, etc.).
Buletinele de determinare si starea sanatatii lucratorilor sunt cerinte obligatorii pentru obtinerea autorizatiei CNCAN (autorizatia este pe o anumita perioada limitata de timp, urmand a fi reinoita periodic).
Daca in urma obtinerii autorizatiei, activitatea dvs. se incadreaza in gr.I, II de risc radiologic, respectiv in gr. III, IV de risc radiologic, atunci trebuia sa faceti deja demersuri pentru acordarea grupelor de munca - conditii speciale, respectiv conditii deosebite, pentru lucratori.
Ca fapt general valabil - orice organ de control al statului (ITM, Politia sanitara, politia de mediu, politia judiciara - serviciul substante toxice si stupefiante, etc.) trebuie sa mentioneze in actul de constatare legislatia si art. de lege la care se refera, atunci cand mentioneaza o anumita obligatie a angajatorului, ca fiind neindeplinta.
Multumesc pentru raspuns,dar povestea este alta....
SC despre care este vorba a intrat in insolventa in 2010 moment in care lichidatoriul a facut "curat " in societate si anume, a incheiat un contract cu o firma sa preia si sa distruga toti reactivii (tot felul de substante mai vechi sau mai noi) din societate. Totul a fost bine pana au descoperit acele substante pe care au refuzat sa le ridice spunand ca sunt radioactive...si de aici a inceput zarva. A venit un domn de la Magurele care le-a masurat si a spus ca nu emit radiatii dar pentru o suma de bani (pe contract) le-a luat cu el(cu circul de rigoare ...cu masina de politie si alte chestiii- nu am fost de fata asa mi-a fost povestit...). partea trista de aici incepe...caci politia a deschis un dosar de cercetare pe motiv ca societatea a detinut substante radioactive care nu au fost declarate si inregistrate,nu stiu exact unde...
in fapt :- in sociatatea a existat o unitate nucleara pana in anul1999 an in care a fost desfiintata confor legii, au venit cei abilitati si au ridicat tot ce au considerat ca poate sa fie periculos(caramizi de plumb si altele- eu atunci nu eram angajata societatii) si totul a fost OK.
- angajatii care au fost numiti (conf. legii) responsabili cu substantele periculoase,precursori droguri,etc, au declarat aceste substante la politie si ITM ca fiind periculoase si nimeni nu le-a atras atentia ca sunt radioactive
- acum sunt chemata ,chipurile ca martor sa dau cu subsemnata cu privire la aceste substante (care sunt foarte vechi si nu mai exista acte de provenienta) pe motiv ca le-am detinut si nu le-am declarat unde trbuie.
Eu as vrea sa stiu exact in ce categorie se incadreaza aceste substante, care este legea si daca se poate si art. sau anexa unde se gasec si ce trebuia sa fac cu ele (unde sa le declar).

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Recunoastere grupa i de munca de angajator elizal elizal Am desfasurat activitate in mediul toxic (caravana MRF) in care era instalat un aparat Roentgen, timp de 5 ani , din 1976- 1981, timp efectiv llucrat la locul ... (vezi toată discuția)
Cum pot obține în prezent schimbarea grupei de muncă? Chioseaua Chioseaua Sunt asistent medical si lucrez intr-un cabinet dotat cu instalație radiologica de gradul 3( grupa a-III-a de risc radiologic conform CNCAN) pentru care ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca petrescucornelia petrescucornelia Intre aprilie 2001 si 31.12.2013 am lucrat intr-un laborator de radiologiecu risc radiologic III (conditi deosebite).Am vreun beneficiu la pensie? (vezi toată discuția)