Conform propunerii Comisiei Europene, se garanteaza ca toti tinerii pana in 25 de ani beneficiaza de o oferta de munca de calitate, de un program de formare continua, de o oferta de ucenicie sau de un stagiu in termen de patru luni de la iesirea din sistemul de educatie formala sau de la momentul pierderii locului de munca.
"Garantia pentru tineri este vitala"
Statele membre trebuie sa creeze parteneriate cu partile interesate si sa se asigure ca serviciile de ocupare a fortei de munca si alti parteneri care ofera sprijin tinerilor intervin intr-un stadiu timpuriu. Garantia pentru tineri este sprijinita de Fondul social european si este integrata in politicile de ocupare a fortei de munca ale fiecarui stat membru.
"Criza nu trebuie sa-i lipseasca pe tinerii europeni de viitorul lor. Garantia pentru tineri este vitala. Nu trebuie sa ramana litera moarta. Salutam faptul ca presedintia irlandeza a Consiliului UE a facut din aceasta o prioritate", a spus presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, la Consiliul European, pe 13 decembrie.
In 2011, 55% din tinerii din Grecia si Spania erau someri
Saptamana viitoare, deputatii europeni vor pune Comisiei Europene o intrebare orala despre finantarea si implementarea garantiei pentru tineri (intrebarea a fost redactata de eurodeputata Pervenche Berès, de la Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Franta).
7,5 milioane de tineri europeni cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani nu lucrau si nu studiau in 2011. Aceasta situatie costa 150 de miliarde de euro in fiecare an. Introducerea schemelor garantiei pentru tineri in zona euro ar costa numai 21 de miliarde de euro.
In 2011, 55% din tinerii din Grecia si Spania erau someri (21% in UE, adica 5,5 milioane). Aceasta rata este dubla fata de somajul in randul adultilor in majoritatea statelor membre si a crescut dramatic in ultimii patru ani. Numai 30% din tinerii care erau someri in 2010 au gasit un loc de munca in 2011.
Comentarii articol (1)