Art. 56 alin. 1 lit. c, teza I din Codul muncii dispune ca la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare contractul individual de munca existent al celui in cauza inceteaza de drept.
Constatarea acestei situatii este in sarcina angajatorului. El trebuie sa emita o decizie scrisa in acest sens in termen de 5 zile lucratoare. In acelasi termen o va si comunica salariatului (alin. 2).
Inseamna ca angajatorul trebuie sa cunoasca, pe langa aceste prevederi de drept al muncii si dispozitii de dreptul securitatii sociale, adica cele ale Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
In speta este vizata pensionarea pentru limita de varsta, dar numai aceea care nu implica si reducerea varstei standard de pensionare. (In acest ultim caz este necesara si decizia casei de pensii, ca de altfel in situatiile pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, conform art. 56 alin. 1 lit. c, teza II din Codul muncii).
Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, dar atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010 – pana in ianuarie 2030 pentru femei, respectiv pana in ianuarie 2015 pentru barbati.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati si, de asemenea, atingerea lui se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in aceeasi anexa - pana in ianuarie 2015 atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Sunt reglementate si exceptiile de la aceasta regula; noi nu le vizam in aceasta succinta prezentare.
Pentru ianuarie 2013, conditiile pentru pensionarea de limita de varsta sunt (ca regula):
- la femei: varsta standard de 59 de ani si 6 luni si stagiul minim de cotizare de 14 ani.
- la barbati: varsta standard de 64 de ani si 6 luni si stagiul minim de cotizare de 14 ani.
Deci, in aceasta luna, vor inceta de drept contractele individuale de munca ale persoanelor care indeplinesc cumulativ conditiile de mai sus.
„Nu are nicio importanta daca s-a depus ori nu in termenul legal cererea de pensionare” 1. Decizia emisa in urma ei nu are relevanta in situatia analizata. Nu mai poate duce la incetarea unui contract care deja a incetat.
Continuarea raportului de munca este posibila, astfel, in baza unui nou contract. Desigur, este o problema daca nu este indeplinita conditia formei scrise (conditie ad validitatem), in sensul sanctionarii, potrivit dispozitiilor Codului muncii, cu amenda contraventionala, de pana la 20.000 lei (pentru angajator) si de pana la 1000 lei (pentru persoana in cauza). Desigur, se pune problema raspunderii penale pentru mai mult de 5 persoane.
Nulitatea produce efecte pentru viitor. Deci, se pune problema existentei unui contract de munca dar nul2, salariatul avand dreptul la remunerarea muncii, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu (art. 57 alin. 5 din Codul muncii).
Totusi, pentru contractul existent dar nul sunt platite contributiile aferente salariului, impozitul pe acesta. Legiuitorul ar trebui sa reglementeze diferit o atare situatie. Numai ca nu face distinctie.
In practica inspectoratelor de munca, totusi, nu avem cunostinte certe despre controale in acest sens. Poate ca vom avea mai multe informatii in acest sens.
Dar e mai bine sa prevenim asemenea situatii neplacute. Orice absolvent de studii superioare care a studiat macar un semestru disciplina dreptul muncii si securitatii sociale, obtine informatii utile in acest sens. Totul este sa le retina pentru practica. Desigur, mai sunt si autodidacti.
__
1Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a VI-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2012, p. 688.
2Serban Beligradeanu, in Ion Traian Stefanescu, Serban Beligradeanu, Principalele aspecte teoretice si practice rezultate din cuprinsul Legii nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Codului muncii, in „Revista romana de dreptul muncii” nr. 3/2011, p. 17.
Nota redactiei: Pentru mai multe detalii, va recomandam seminariile privind formarea profesionala organizate de AvocatNet. (Pe langa alti specialisti, participa si lect. univ. dr. Ana Stefanescu - Universitatea „Dunarea de Jos” Galati).