De aici, trag cateva concluzii:
- relatia cu seful direct poate fi mai importanta decat jobul, prestigiul angajatorului sau beneficiile obtinute. Pentru un angajat de top (care nu duce lipsa de oferte de job) singurul criteriu poate fi mediul de lucru placut.
- interviul de iesire din companie trebuie sa surprinda legatura dintre stilul de lucru al sefului direct si decizia unui angajat de a demisiona.
- performanta stimulata prin conflict si competitie trebuie aplicata angajatilor care gasesc o motivatie in asta. In orice caz, trebuie sa existe un proces si reguli clare prin care conflictele sa fie rezolvate.
- o relatie buna cu seful direct poate fi o solutie simpla pentru a pastra talentele in companie.
Pentru super-talentul aflat in procesul recrutarii am gasit cateva sugestii. Unii recomanda verificarea inversata a referintelor: candidatul verifica referintele viitorului sef. Suna scandalos chiar daca vorbim de super-talente. Totusi, pentru ca relatia cu viitorul sef este decisiva pentru performanta ta, in cadrul interviului se pot discuta aspecte legate de stilul de conducere, leadership, rezolvarea conflictelor.
Cred ca e important sa iti stabilesti un profil de manager cu care ai vrea/putea sa lucrezi in functie de aspectele profesionale care conteaza pentru tine.
Fie ca iti doresti sa cresti, primind sarcini noi, sau ca vrei sa perfectionezi ceea ce deja stii, fie ca vrei sa ai mai multa autonomie sau sa fii atent supravegheat, este necesar sa comunici atat stilul propriu de lucru, cat si ce asteptari ai de la seful direct.
Poate fi un demers indraznet, dar nu e discrepant fata de unele trenduri din domeniul resurselor umane. Ma refer la imbratisarea teoriei despre motivatie a lui de Daniel Pink si desigur la conceptul brandului de angajator. Ambele pregatesc terenul colaborarii eficiente dintre talente si angajator pe premisele cunoasterii si acceptarii reciproce a "culturilor" celor doua entitati.
Un instrument ideal care ajuta la practicarea celor descrise mai sus este blogul companiei. Cred ca fiecare departament ar trebui sa se implice in realizarea de continut dedicat atragerii talentelor, oferindu-le acestora o imagine clara despre ce inseamna sa lucrezi in departamentul respectiv.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original aici.
Comentarii articol (3)