Primul ministru a declarat, recent, ca de la 1 iulie se va reduce TVA-ul pentru paine la 9%, masura fiind convenita si cu Fondul Monetar International. "Discutia in care am ramas cu cei de la FMI a fost aceea de a lua un produs din semestrul II, de la 1 iulie, si ne-am gandit cu ministrul agriculturii la paine, sa facem acea reducere a TVA pe tot lantul pentru ca nu avem voie sa facem doar intr-o parte a lantului, ar fi considerat ajutor de stat”, a precizat Ponta.
Conform declaratiilor premierului, perioada 1 iulie – 31 decembrie 2013 va fi "de proba", pentru a vedea care teorie se va dovedi a fi reala: cea a Guvernului, potrivit careia vor fi incasari mai mari cu un TVA scazut sau cea a FMI, conform careia scaderea va determina o noua gaura in buget.
Ponta a arata ca deja a discutat cu ministrul Agriculturii in vederea incheierii unor parteneriate cu producatorii de paine din tara: "I-am cerut lui Daniel Constantin sa faca un parteneriat cu producatorii, sa le explice ca daca avem succes trecem de la paine si la alte produse", a subliniat seful Executivului.
In ceea ce priveste ieftinirea painii, premierul nu a dat un raspuns concret, mentionand ca probabil producatorii isi vor include in aceasta scadere a TVA alte pierderi sau investitii pe care vor sa le faca.
O noua discutie cu FMI va avea loc in luna mai
Pe de alta parte, Victor Ponta mentiona, la sfarsitul lunii ianuarie, ca o noua discutie cu FMI asupra reducerii TVA va avea loc la sfarsitul lunii mai. "O sa incercam atunci, de la 1 iulie, odata cu rectificarea bugetara, sa facem acel proiect pilot pentru un singur produs, pentru a vedea daca opinia noastra, si anume ca un TVA redus duce in realitate la incasari mai mari si la combaterea evaziunii fiscale, e reala", a aratat premierul la data respectiva.
Ponta a mentionat, de asemenea, ca a prezentat proiectul reducerii TVA in panificatie delegatiei FMI: "Cei de la FMI au spus foarte clar: cat se pierde contabil daca doar la paine reduceti TVA? Cred ca este undeva spre 200 de milioane, nu? 200 de milioane de lei. Ii puneti din alta parte cei 200 de milioane de lei la rectificare - asta inseamna ca nu aveti incasari mai mici - si vedem daca in sase luni chiar este adevarat ce spuneti voi".
Ideea reducerii TVA la 9% a fost vehiculata inca din vara anului 2012, atunci cand Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a promis ca in 2013 vom avea preturi mai mici in panificatie. Constantin, citat de presa centrala, a insistat ca proiectul se va aplica, desi delegatia FMI nu agreeaza ideea ca Romania sa aplice cote diferentiate pe produse la TVA.
Comentarii articol (3)