Sedinta de informare privind medierea trebuia sa devina obligatorie incepand cu 1 februarie 2013, data de la care, potrivit dispozitiilor cuprinse in OUG nr. 90/2012, "instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop (...)"
Cu toate acestea, termenul a fost amanat, inca o data, de Executiv, care a adoptat miercuri un act normativ in acest sens. Mai exact, este vorba despre Ordonanta de Urgenta pentru modificarea art. 81 din Legea nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea unor acte normative conexe, prin care s-a amanat inclusiv intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila (subiect despre care AvocatNet.ro a scris mai multe AICI)
Astfel, potrivit informatiilor de pe site-ul Guvernului, OUG adoptata miercuri stabileste termenele pentru intrarea in vigoare a:
- Sedintelor de informare despre mediere in cauze civile: 15 februarie 2013, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila;
-
Sedintelor de informare despre mediere in cauze penale: data de intrare in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala (preconizat a intra in vigoare la 1 februarie 2014, n.red.)
- Sanctiunii inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul neindeplinirii de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea: 1 august 2013.
"Urgenta actului normativ este justificata de faptul ca neadoptarea masurilor ar duce la blocaje la nivelul instantelor si la sporirea numarului proceselor avand ca obiect judecarea recursurilor, in conditiile in care infrastructura necesara functionarii noului sistem procesual civil nu este suficienta", motiveaza Guvernul pe adresa proprie de internet.
Consiliul de Mediere nu este de acord cu amanarea
In urma deciziei de miercuri a Guvernului, Consiliul de Mediere anunta, intr-un document de presa publicat pe site-ul propriu, ca "a luat act cu preocupare" de modificarea termenului de intrare in vigoare a prevederilor incidente in domeniul medierii. "Desi conducerea Consiliului a participat la mai multe intalniri interinstitutionale cu decidentii din domeniu, inaintand propuneri in sensul mentinerii datei de 1 februarie 2013, amanarea intrarii in vigoare a textelor asteptate de mediatori a constituit o surpriza pentru Consiliu, la discutiile initiate nefiind discutate aceste variante”, se precizeaza in documentul institutiei.
Mai mult chiar, Consiliul atrage atentia asupra faptului ca o noua amanare poate fi interpretata ca un semnal de neincurajare a recurgerii la solutionarea pe cale amiabila a disputelor prin procedura medierii, motiv pentru care ar trebui pastrat termenul de 1 februarie.
"In calitate de organism autonom de interes public cu atributii specifice in domeniul medierii, consideram ca este necesara consultarea Consiliului de Mediere de catre factorii decizionali, de fiecare data cand se pune in discutie modificarea sau amanarea intrarii in vigoare a unui text legal care reglementeaza medierea sau profesia de mediator", mai puncteaza institutia.
Odiseea sedintei obligatorii de informare
Legea nr. 115/2012, in vigoare din vara anului 2012, a modificat Legea medierii, instituind, printre altele, obligatia de a participa la o sedinta de informare privind medierea, ca procedura prealabila instantei de judecata. Concret, in actul normativ se arata, la art. 601, ca "in litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii". Prevederea urma sa intre in vigoare in 6 luni de la publicarea Legii nr. 115/2012 in Monitorul Oficial (9 iulie, n.red.), adica in 9 ianuarie 2013.
Totusi, acest termen a fost amanat, printr-un act normativ adoptat de Guvern in sedinta din 12 decembrie 2012 si publicat la sfarsitul anului in Monitorul Oficial. Mai exact, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 90/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, stabilea ca regula introdusa de art. 601 NU se mai aplica din 9 ianuarie, asa cum era prevazut initial, ci incepand cu 1 februarie 2013.
Potrivit precizarilor din preambulul OUG nr. 90/2012, "este necesara amanarea intrarii in vigoare a art. 601 din Legea nr. 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare - articol care contine cea mai semnificativa modificare adusa prin Legea nr. 115/2012, constand in introducerea obligativitatii in anumite cazuri si conditii a unei etape de informare cu privire la beneficiile medierii -, astfel incat acesta sa intre in vigoare concomitent cu noul Cod de procedura civila (1 februarie 2013)".
OUG nr. 90/2012 prevedea, de asemenea, ca dispozitiile referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 februarie 2013. In cazul litigiilor declansate anterior datei de 1 februarie, Guvernul anunta, in decembrie 2012, ca sanctiunea neprezentarii la sedinta de informare nu va fi inadmisibilitatea, ci amenda. Totusi, in preambulul actului normativ citat se arata urmatoarele: "Apreciindu-se ca scopul etapei de informare obligatorie nu se va realiza deplin doar prin stabilirea, ca sanctiune, a amenzii judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat inlocuirea acestei sanctiuni cu aceea a inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul in care partile implicate in litigiu nu au urmat, anterior introducerii actiunii, etapa de informare cu privire la avantajele medierii".
O alta noutate introdusa de ordonanta de urgenta este ca procedura de informare, incluzand si formalitatile pentru convocarea partilor, nu poate depasi 15 zile calendaristice, desi Legea nr. 115/2012 nu impunea niciun termen limita.
Citeste AICI daca sedinta de informare ingradeste, in vreun fel, accesul la justitie.
Comentarii articol (31)