Conform Studiului privind preturile de transfer in Romania – editia 2013, lansat joi de Ernst & Young si realizat pe baza raspunsurilor primite de la peste 100 de companii multinationale care opereaza in Romania, entitatile romanesti considera preturile de transfer ca fiind unul din aspectele cu cea mai mare importanta cu care acestea se vor confrunta in perioada urmatoare. Mai exact, 63% din companiile multinationale care opereaza in Romania au afirmat ca preturile de transfer reprezinta un aspect-cheie la cel mai inalt nivel.
Avand in vedere faptul ca 52% dintre respondenti estimeaza o crestere a numarului si valorii tranzactiilor intre parti afiliate si ca 82% se asteapta la o crestere a numarului controalelor in acest domeniu, companiile ar trebui sa ia masuri in vederea pregatirii pentru posibilele controale ale autoritatilor fiscale pe tema preturilor de transfer, dar si pentru potentiale dispute in acest domeniu.
Nivelul de cunoastere al autoritatilor fiscale romane in privinta preturilor de transfer este in continua crestere, desfasurand analize mai aprofundate ale documentatiei preturilor de transfer. Aceasta a rezultat in mai multe cazuri de contestare a politicilor privind preturile de transfer adoptate de multinationalele care opereaza in Romania. De asemenea, experientele recente arata ca o alta arie de interes pentru autoritatile fiscale este distribuirea profiturilor catre sucursalele sau sediile permanente din Romania, acolo unde preturile de transfer reprezinta de asemenea un aspect-cheie.
In consecinta, 65% dintre respondenti estimeaza ca vor avea controale fiscale privind preturile de transfer in urmatorii doi ani.
In ultima perioada, se poate observa o crestere a incidentei litigiilor in domeniul preturilor de transfer, autoritatile fiscale punand destul de des sub semnul intrebarii politicile privind preturile de transfer aplicate in cazul tranzactiilor cu entitati afiliate nerezidente si, incepand cu 2010, si in cazul tranzactiilor domestice. Ajustarile preturilor de transfer impuse de autoritati au avut, in cele mai multe cazuri, efecte importante asupra pozitiilor fiscale ale entitatilor romanesti vizate iar contestatiile contribuabililor au fost respinse in numeroase cazuri, recurgandu-se chiar la solutionare din partea instantei.
In plus, ca urmare a celor mai recente modificari ale legislatiei fiscale, ajustarile preturilor de transfer ar putea avea impact asupra pozitiilor de TVA ale anumitor categorii de contribuabili care deruleaza tranzactii cu entitati afiliate (din industria serviciilor financiare sau sanatate, spre exemplu).
Avand in vedere gradul actual de pregatire a companiilor in domeniul preturilor de transfer, ne asteptam ca acestea sa reprezinte una din principalele zone de litigii fiscale in urmatorii ani.
Adrian Rus, Director Executiv in cadrul Departamentului de Asistenta fiscala, Ernst & Young Romania explica: “Majoritatea multinationalelor care opereaza in Romania se asteapta la controale fiscale privind preturile de transfer in urmatoarea perioada. Avand in vedere numarul in crestere al acestor controale, reducerea disputelor va fi mai dificila, iar numarul litigiilor privind preturile de transfer va creste semnificativ. De aceea, este esential ca multinationalele sa ia in considerare o abordare mai pro-activa pentru gestionarea controverselor, inclusiv prin incheierea de Acorduri de pret in avans pentru tranzactiile ce ar putea genera dispute”.
Studiul privind preturile de transfer in Romania - editia 2013 continua eforturile initiate de Ernst & Young in 2008, cand s-a lansat primul sondaj privind preturile de transfer in Romania, venind in ajutorul companiilor multinationale care opereaza pe piata locala pentru a intelege si aborda mai bine provocarile legate de preturile de transfer pe parcursul crizei economice mondiale. Cea de-a doua editie a acestui studiu a fost realizata la sfarsitul anului 2012 si are la baza raspunsurile primite din partea a 111 companii multinationale care opereaza in Romania.
Comentarii articol (1)