Mai multe articole din Codul penal ar putea fi modificate, o propunere legislativa in acest sens aflandu-se pe ordinea de zi a deputatilor. Concret, pedepsele prevazute de lege ar putea creste substantial in cazul abuzurilor in serviciu, dar si in cazul omorului calificat sau al violului.
"Consideram ca masurile prevazute in prezentul proiect sunt extrem de necesare societatii romanesti si vor avea un important rol preventiv, severitatea sanctiunii si, in anumite cazuri, imposibilitatea reducerii pedepsei pe intreaga durata a executarii vor descuraja acte antisociale deosebit de grave”, sustin cei 4 senatori initiatori in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Abuzurile in serviciu
Proiectul de act normativ opereaza o serie de schimbari la nivelul mai multor articole din Titlului VI din Codul penal, "Infractiuni care aduc atingere unor activitati de interes public sau altor activitati reglementate de lege", Capitolul I, "Infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul".
Mai exact, este vorba despre cateva infractiuni legate de locul de munca, pentru care pedepsele vor creste, dupa cum urmeaza:
Art. 246. Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor - Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. (in prezent, Codul penal stabileste o pedeapsa de la 6 luni la 3 ani)
Art. 247. Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi - Ingradirea, de catre un functionar public, a folosintei sau a exercitiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situatii de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 7 ani. (in prezent, Codul penal stabileste o pedeapsa de la 6 luni la 5 ani)
Art. 248. Abuzul in serviciu contra intereselor publice - Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 7 ani. (in prezent, Codul penal stabileste o pedeapsa de la 6 luni la 5 ani)
Art. 2531. Conflictul de interese - Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 7 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima. (in prezent, Codul penal stabileste o pedeapsa de la 6 luni la 5 ani)
Art. 254. Luarea de mita - Fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. (in prezent, Codul penal stabileste o pedeapsa de la 3 la 12 ani)
Art. 255. Darea de mita - Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase se pedepsesc cu inchisoare de la 1 la 7 ani. (in prezent, Codul penal stabileste o pedeapsa de la 6 luni la 5 ani)
Art. 256. Primirea de foloase necuvenite - Primirea de catre un functionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, dupa ce a indeplinit un act in virtutea functiei sale si la care era obligat in temeiul acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 7 ani. (in prezent, Codul penal stabileste o pedeapsa de la 6 luni la 5 ani)
Art. 257. Traficul de influenta - Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani. (in prezent, Codul penal stabileste o pedeapsa de la 2 la 10 ani)
Detentie pe viata pentru omor calificat sau deosebit de grav
Conform propunerii legislative, uciderea unei persoane se va pedepsi cu inchisoare de la 12 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi, in conditiile in care in prezent pedeapsa este de la 10 la 20 de ani.
Totodata, in ceea ce priveste omorul calificat, acesta ar putea fi pedepsit cu detentie pe viata, fara posibilitatea reducerii pedepsei pe durata executarii pedepsei. In momentul de fata, in Codul Penal nu este prevazuta detentiunea pe viata pentru aceasta infractiune, pedeapsa fiind inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Conform Codului Penal, omorul calificat este cel savarsit in una dintre urmatoarele imprejurari:
- cu premeditare;
- din interes material;
- asupra sotului sau unei rude apropiate;
- profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara;
- prin mijloace ce pun in pericol viata mai multor persoane;
- in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale victimei;
- pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la urmarire sau arestare, ori de la executarea unei pedepse;
- pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni;
- in public.
Detentiunea pe viata fara posibilitatea reducerii pedepsei va fi sanctiunea acordata si pentru omorul deosebit de grav. In momentul de fata, Codul penal stabileste ca pentru acest tip de omor pedeapsa este fie detentiunea pe viata, fie inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Conform Codului penal, omorul deosebit de grav este omorul savarsit in vreuna din urmatoarele imprejurari:
- prin cruzimi;
- asupra a doua sau mai multor persoane;
- de catre o persoana care a mai savarsit un omor;
- pentru a savarsi sau a ascunde savarsirea unei talharii sau piraterii;
- asupra unei femei gravide;
- asupra unui magistrat, politist, jandarm ori asupra unui militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora,
- de catre un judecator sau procuror, politist, jandarm sau militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora
Pedepse mai mari si pentru abuzurile sexuale
Pedeapsa creste substantial si pentru infractiunea de viol. Concret, violul ar putea fi pedepsit cu inchisoare de la 10 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. Momentan, pentru aceasta infractiune detentia este de la 3 la 10 ani.
Mai mult chiar, in cazul in care victima nu a implinit varsta de 15 ani, propunerea de act normativ stabileste ca pedeapsa va fi detentiunea pe viata si interzicerea unor drepturi. Aceeasi pedeapsa se va acorda si daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei. Aceasta in conditiile in care Codul penal prevede, in prezent, ca sanctiunea pentru aceste fapte este intre 10 si 25 de ani de inchisoare.
Si in ceea ce priveste actele sexuale intretinute cu minori ar putea creste pedepsele. Astfel, conform propunerii legislative, actul sexual, de orice natura, cu o persoana care nu a implinit varsta de 15 ani se va pedepsi cu inchisoare de la 10 la 25 de ani. Momentan, numarul anilor pentru aceasta infractiune este mai mic, intre 3 si 10 ani.
Conform reglementarilor, cu aceeasi pedeapsa se va sanctiona actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex intre 15-18 ani, daca fapta este savarsita de tutore sau curator ori de catre supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa, ori daca faptuitorul a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea ori influenta sa asupra acesteia.
In plus, daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa nu va mai fi, ca si pana acum, inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi, ci detentiunea pe viata, fara posibilitatea reducerii pedepsei pe durata executarii.
Atentie! In momentul de fata, propunerea legislativa pentru modificarea Codului Penal este inregistrata la Camera Deputatilor, care este si forul decizional. Pana acum, proiectul a fost respins de prima camera, Senatul, la jumatatea lunii februarie, si a primit un aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ. Pentru ca modificarile prezentate in acest articol sa se aplice, propunerea trebuie sa fie aprobata de deputati si apoi promulgata de presedintele Romaniei. Puteti urmari AICI traseul legislativ al acestui proiect de act normativ.
Comentarii articol (1)