Luna aceasta, pe data de 26, va avea loc referendumul pentru justiție, iar prima întrebare stabilită de șeful statului pentru acesta se referă la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.
Corupția reprezintă o abatere de la normele de moralitate, cinste și datorie, iar în cazul infracțiunilor de corupție, această abatere se face prin folosirea în mod ilegal a poziției sau a funcției pentru a obține diverse interese personale sau de grup.
Codul penal enumeră patru fapte de corupție, respectiv darea și luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență. Tot în Codul penal se specifică și pedepsele pe care ar trebui să le primească cei care fac săvârșesc astfel de infracțiuni de corupție.
- luarea de mită: reprezintă fapta unui funcționar public care cere sau primește bani sau alte foloase în schimbul îndeplinirii unui act care ar intra în îndatoririle sale de serviciu și se pedepsește cu închisoare de la trei la zece ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a-și continua profesia sau activitatea pe care o exercita în momentul săvârșirii faptei;
- darea de mită: este promisiunea sau oferirea de bani sau alte foloase în schimbul îndeplinirii unui act care ar intra în înatoririle de serviciu ale celui căruia i se oferă mita și se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani.
- traficul de influență: reprezintă pretinderea, primirea sau acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, săvârșită de o persoană care are sau lasă să se creadă ca are influență asupra unui funcționar public și se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani.
- cumpărarea de influență: reprezintă promisiunea, oferirea sau darea de bani sau alte foloase unei persoane care are sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani și interzicerea unor drepturi.
Referendumul național va avea loc pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Astfel, cetățenii români se vor prezenta la vot atât pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, cât și pentru referendumul stabilit de președintele Iohannis referitor la legile justiției.
avocatnet.ro explică în aceste zile, pe înțelesul tuturor, ce relevanță are referendumul pe justiție și ce implicații poate avea. Articolele pot fi urmărite aici.
Comentarii articol (0)