Articol scris pe blogul Bostina&Asociatii de Adrian-Catalin Uscov, Senior Associate
Tind sa le dau dreptate, avand in vedere ca mai toti investitorii care au apelat la serviciile noastre ori au inceput sa ne solicite monitorizarea extrem de atenta si analiza imediata a consecintelor proiectelor legislative pentru a-si adapta strategia de investitii, ori ne intreaba daca li se aplica si lor noile reglementari in domeniul energiei….cu speranta ca vor primi un raspuns negativ.
Bineinteles, nu cred ca trebuie sa mai aduc argumente prin care sa conving ca un investitor are nevoie in primul rand de stabilitate, indiferent daca este vorba de cea economica, legislativa, de forta de munca etc. In al doilea rand, nu sunt convins ca Romania a trecut peste consecintele crizei economice, cum nici macar nu cred ca cineva poate previziona sfarsitul acesteia pentru a le putea analiza post factum, iar schimbarile survenite nu pot aduce decat neincrederea investitorilor care, mai departe, actioneaza ca un bumerang asupra economiei.
Desi Romania adopta tot felul de strategii de dezvoltare asa-zis durabile in domeniul energiei, acestea ori sunt modificate odata cu schimbarea ministrului de resort, ori nu sunt corelate cu strategiile stabilite la nivel european sau cu strategiile cu care interactioneaza, cum ar fi cea in domeniul protectiei mediului inconjurator.
Pana acum toate solutiile legislative nu au actionat decat ca remedii temporare a unor deficiente in sistem, dar nu s-a procedat la o analiza profunda a resurselor antrenate, a consecintelor rezultate in urma adoptarii si, cu atat mai putin, la consultarea serioasa a investitorilor.
Asa cum a precizat la un moment-dat si Eric Stab, presedinte si director general la GDF Suez Romania: "Decizia de a investi depinde de cadrul de pe piata si de semnalele pe care le primim de la autoritati. Sper ca autoritatile vor intelege ca predictibilitatea, stabilitatea si transparenta sunt importante. Altfel, ma tem ca potentialul imens de resurse al Romaniei va ramane o promisiune nerealizata".
De exemplu, jucatorii de pe piata de energie au fost foarte afectati inca de la inceputul anului de introducerea taxei pe monopolul natural, imediat fiind inregistrate numeroase nemultumiri legate in principal de lipsa comunicarii bilaterale dintre autoritati si investitori, iar consecinta a fost ca acestia din urma au fost luati prin surprindere si previziunile lor financiare pentru urmatorii 5 ani au fost date peste cap.
Nu mai putin adevarat este ca se cauta resurse care sa alimenteze bugetul Romaniei pentru a preveni eventuale rupturi in alte sectoare de activitate care ar avea impact si asupra sectorului energiei, dar in genere lipsa de transparenta creeaza frustrari pe piata si vor duce inevitabil la pierderea investitorilor din domeniu.
Daca m-ar intreba careva care ar fi primele doua lucruri la care m-as gandi pentru a face din energie un magnet constant de investitii, acelea ar fi:
- consultarea cu investitorii pentru a stabili si integra niste valori comune in viitoarele proiecte legislative si a identifica schimbarile cu potential de risc redus pentru acestia, dar cu potential ridicat pentru bugetul Romaniei si, nu in ultimul rand,
- un plan de strategie durabila care sa antreneze stabilitate legislativa pentru ca investitorii sa-si poata face un forecast previzibil si sa-si reinvesteasca profitul in siguranta.
Blogul Bostina & Asociatii poate fi citit la adresa http://blog.bostina.eu/.