Avand in vedere ca CEDO a constatat caracterul iluzoriu si nu efectiv al procedurilor de restituire existente la data pronuntarii hotararii, noile masuri ce sunt necesar sa fie adoptate de catre Statul Roman urmaresc realizarea unui caracter viabil al restituirilor.
In consecinta, in respectiva Hotarare, Curtea Europeana a statuat obligatia Statului Roman de a lua masuri capabile sa furnizeze remedii eficiente fostilor proprietari care se incadreaza in conditiile cerute de legile de restituire.
Vechiul ansamblu legislativ avea ca efect, prin ineficacitatea sa, o privare de proprietate in intelesul Articolului 1 din Protocolul 1 Aditional la Conventie.
Prelungiri ale termenului acordat
Asa cum reiesea din Hotararea Maria Atanasiu si Altii, Statului Roman i se acordase, initial, un termen de gratie in care era obligat sa adopte aceste masuri in 18 luni de la data la care Hotararea devenea finala - 12 ianuarie 2011, prin urmare, la data de 12 iulie 2012.
Avand in vedere cererea Guvernului din data de 25 aprilie 2012, de a prelungi termenul de gratie acordat, CEDO a decis prelungirea acestui termen cu inca 9 luni, pana pe data de 12 aprilie 2012.
Pe 20 martie 2013, Guvernul a mai cerut o pasuire de o luna.
Astfel, pe data de 2 aprilie 2013, CEDO a mai acordat o prelungire de o luna termenului de gratie. la data prezentului articol, termenul de gratie decis de Curtea Europeana a Drepturilor Omului este pana la 12 mai 2013.
Alte organisme internationale analizeaza cauza
Comitetul de Ministri, organul Consiliului Europei cu atributii in supravegherea executarii hotararilor CEDO, a avut mai mult intalniri in care a analizat problemele relevate de CEDO prin Hotararea pilot.
Desi dezbaterile nu sunt publice, anumite informatii despre sedintele Comitetului de Ministri privitoare si la stadiul in care se afla proiectele de lege privind restituirea proprietatilor confiscate abuziv pot fi vizualizate la urmatoarea pagina web: http://www.coe.int/t/cm/humanRights_en.asp
Nota AvocatNet.ro: Vom publica, in cel mai scurt timp, o analiza a Procedurii-pilot, precum si efectele acesteia in alte tari.
Comentarii articol (1)