Cea mai recentă condamnare a României, la CEDO, are legătură cu procesul de restituire a imobilelor preluate abuziv, în timpul regimului comunist. E vorba de cauza Ana Ionescu și alții împotriva României, dosar în care au fost conexate cererile mai multor reclamanți, astfel că suma finală acordată ca despăgubiri va fi împărțită între ei. Hotărârea a fost pronunțată în 26 februarie 2019.
Conform CEDO, România a fost condamnată pentru prelungirea nejustificată a soluționării cauzelor de restituire a imobilelor preluate abuziv, în baza Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în Romania.
Acesta nu este primul caz când România este condamnată la CEDO, pentru astfel de probleme. Altă cauză importantă, în care România a fost condamnată la CEDO, a fost cauza Maria Atanasiu și alții contra României, atunci când instanța europeană a pronunțat o hotărâre pilot.
Astfel de hotărâri pilot au un statut special, ele fiind adopate de CEDO atunci când există probleme de ordin sistemic într-un stat membru, așa cum este cazul procedurilor de restituire a imobilelor preluate abuziv în România. Practic, pronunțarea unei hotărâri pilot înseamnă că CEDO nu mai judecă dosarele care vizează problematicile respective până statul în cauză nu rezolvă situația care generează procesele la CEDO. În privința retrocedărilor, ca urmare a hotărârii pilot pronunțate de CEDO în cazul Atanasiu, România ar fi trebuit să pună la punct un sistem efectiv și previzibil de acordare a despăgubirilor pentru cei ale căror imobile fuseseră preluat în mod abuziv de regimul comunist.
Comentarii articol (3)