Activitatea jocurilor de noroc in Romania este stabilita de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 77/2009, printre jocurile de noroc reglementate de acest act normativ aflandu-se si jocurile bingo organizate prin intermediul retelelor de televiziune. Acest tip de jocuri au fost, insa, interzise incepand cu luna august 2012, cand OG nr. 17/2012 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare a intrat in vigoare.
Totusi, un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial da televiziunilor posibilitatea de a organiza din nou jocuri de tip bingo. Este vorba despre Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2013 privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 187, din 3 aprilie 2013.
Concret, prin actul normativ se reintroduce jocul de noroc tip bingo organizat prin intermediul sistemelor retelelor de televiziune.
Potrivit notei de fundamentare a documentului citat, decizia are la baza popularitatea de care s-a bucurat acest tip de joc de noroc, posibilitatea crearii de noi locuri de munca in conditiile actuale de criza economica la nivel european, dar si cresterea veniturilor la bugetul de stat prin plata de taxe de licentiere si autorizare, de impozite pe veniturile din jocurile de noroc, impozitul pe profit platit de organizatorii de jocuri de noroc, precum si de impozite pe salariile platite de organizatori angajatilor.
Cel putin o agentie de distribuire a biletelor in fiecare judet
Conform OUG nr. 20/2013, pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor retelelor de televiziune numarul minim de agentii prin care se realizeaza distributia biletelor este de 48, cate o agentie in fiecare resedinta de judet si, respectiv, fiecare sector din municipiul Bucuresti.
Inainte sa inceapa activitatea intr-o localitate, operatorul economic trebuie sa informeze, in mod obligatoriu, autoritatea administratiei publice locale competente despre inceperea activitatii, comunicandu-i data inceperii activitatii si transmitandu-i copii dupa licenta si autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc bingo organizate prin intermediul retelelor de televiziune.
"Distributia-vanzarea cartoanelor bingo se realizeaza prin toate formele permise de lege in materia vanzarii-cumpararii. Vanzarea cartoanelor se va putea face prin personal propriu angajat, prin mandatari pe baza de comision, prin puncte de vanzare fixe «inclusiv sistem on-line sau mobile»", se precizeaza in OUG nr. 20/2013.
Actul normativ publicat recent stabileste inclusiv dotarile tehnice minimale pe care trebuie sa le aiba in vedere organizatorii activitatilor de acest tip. Astfel, pentru locatia centrala, dotarile minime sunt urmatoarele: sistem computerizat de inregistrare, stocare, omologare si raportare contabila a taxelor de participare colectate, compus din server, sistem pentru securizarea transmisiilor, calculatoare pentru urmarirea taxelor de participare colectate, sistem de transmisie de date "internet, radio, telefon sau similare".
Se infiinteaza Oficiul National pentru Jocuri de Noroc
Pana in prezent, desi a existat cadrul legal de autorizare si desfasurare a activitatii de jocuri de noroc on-line in Romania, nu a fost acordata nicio autorizatie de operator de monitorizare si raportare in vederea realizarii controlului tehnic, monitorizarii si raportarii pentru jocurile de noroc on-line, se precizeaza in nota de fundamentare a OUG nr. 20/2013. Mai mult, in document se puncteaza ca nu a fost identificata o autoritate sau o institutie de stat careia sa-i fie atribuite competentele de monitorizare si raportare pentru jocurile de noroc on-line.
Motiv pentru care, prin actul normativ publicat recent in Monitorul Oficial, se pun bazele unei noi institutii, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica.
Aceasta structura va fi responsabila, printre altele, cu supravegherea activitatilor din domeniul jocurilor de noroc, exercitarea controlului tehnic, monitorizarea si supravegherea pentru jocurile de noroc on-line, aplicarea unitara a legislatiei specifice, in contextul schimbarilor din domeniul jocurilor de noroc, care urmeaza modelul institutional implementat cu succes de alte state din Uniunea Europeana.
Potrivit OUG nr. 20/2013, noul organism se infiinteaza cu un numar maxim de 200 de posturi de functionari publici si personal contractual, prin diminuarea corespunzatoare a numarului de posturi aprobat pentru Ministerul Finantelor Publice, inclusiv presedintele, vicepresedintele si posturile aferente cabinetului presedintelui
De asemenea, infiintarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, va permite:
- cresterea veniturilor bugetului de stat, in special prin prevenirea si combaterea jocurilor de noroc neautorizate si prin crearea cadrului necesar autorizarii operatorilor de jocuri de noroc on-line;
- imbunatatirea coordonarii, colaborarii si schimbului de informatii intre institutiile cu competente in domeniu, pentru asigurarea diminuarii potentialei evaziuni fiscale in domeniu.
- o mai buna coordonare si gestionare a supravegherii si controlului in domeniul jocurilor de noroc.
OUG nr. 20/2013 a intra deja in vigoare la data publicarii si va putea fi consultata in perioada urmatoare in sectiunea noastra de Legislatie.
Comentarii articol (2)