Strategia fiscala ramane o nebuloasa
Delegatia romana care va participa la intrunirea consiliului director a FMI va trebui sa prezinte strategia fiscala a guvernului pe termen mediu si proiectul de buget pentru anul 2006. Aceste documente sunt si acum la nivelul de acum cateva luni: in faza de conceptie, iar prevederile lor au ramas in mare parte necunoscute deopotriva pentru public si mediul de afaceri. Practic, in afara anuntatelor intentii de a nu majora TVA pana la 22% din 2006 - masura ceruta de FMI pentru cresterea nivelului incasarilor bugetare si de reduce CAS pentru angajatori -, strategia fiscala ramane o nebuloasa.
Unul dintre motive este faptul ca membrii coalitiei nu s-au pus inca de acord asupra noilor impozite si taxe care vor creste si nici asupra nivelului majorarii acestora. "Vor exista diverse modificari, cresteri de baze de taxare, de deductibilitati, diverse modificari ale unor taxe de mai mica importanta din punct de vedere general, poate taxa pe mostenire, poate diverse taxe pe produse de lux", declara saptamana trecuta noul ministru al finantelo, Sebastian Vladescu. El a dezvaluit ca cresterile de impozite si introducerea altora noi va contribui cu 1% din PIB. Pe de alta parte, surse din Ministerul Finantelor ne-au dezvaluit ca problema TVA nu a fost inca abordata in discutiile cu FMI.
EIU: Autoritatile, incapabile sa gestioneze problemele fiscale
Aceasta situatie a fost remarcata si de analistii de la EIU, unitatea de cercetare de pe langa saptamanalul "The Economist", care arata dificultatile autoritatilor de la Bucuresti de a gestiona problemele de ordin fiscal. Din acest motiv, se arata in analiza citata de BBC, este blocata semnarea unui acord stand-by cu FMI, iar documentul probabil ca nu va fi aprobat pana la finele anului in curs. Expertii EIU se bazeaza in aceste afirmatii pe incapacitatea guvernului de a schita o noua scrisoare de intentie asupra politicilor fiscale pentru perioada 2005-2006 sau de a contura un set de masuri fiscale pe termen mediu. Analistii britanici atrag atentia ca lipsa girului FMI pentru politicile macroeconomice ar contribui la instabilitatea generala a mediului de afaceri din Romania si prognozeaza o incetinire a ritmului de crestere economica la 5,3% pentru anul in curs fata de 8,3%, din cauza slabei performante a exporturilor.
Comentarii articol (0)