siwdem a scris:
nu s-au atins cei de la FMI de unele...dar au propus altele...
Sa traim bine!X-(
Conditiile FMI: Scaderea fondului de salarii si eliminarea inegalitatilor generate de sporuri
"Cheltuielile cu salariile
in sectorul public trebuie tinute sub control. Ca procent din PIB, acestea au crescut de peste doua ori in ultimii trei ani si cred ca se afla peste nivelul dorit de Guvern, la aproximativ 8% din PIB. Cred ca va fi nevoie de scaderea graduala a fondului de salarii", a spus seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks.
Aceasta a precizat insa ca masura nu este echivalenta cu reducerea salariilor. "Sistemul de salarizare este diferit in fiecare minister chiar si pentru aceeasi munca prestata.(...) Din cate stiu eu, exista peste
68 de tipuri de sporuri in sectorul public. Nici acesta nu este un sistem bun, pentru ca este prea complicat si nici transparent. Trebuie sa existe un tratament egal transministerial (...) Reforma sistemului de salarizare va urmari sa rectifice aceste inegalitati. (...). Este vorba despre un un sistem de salarizare care nu se bazeaza atat de mult pe sporuri, ci pe un salariu de baza", a explicat oficialul FMI, potrivit Newsin.
Jeffrey Franks a dat asigurari ca in acordul FMI sunt prevazute conditii specifice care sa "potejeze si sa creasca sustinerea pentru sectorul cel mai vulnerabil al societatii". De asemenea, sunt prevazute masuri pentru a creste fondurile pentru ajutor social si pentru protejarea pensiilor si salariilor minime.
FMI nu cerut majorari de impozite pe 2009
Pentru anul in curs, nu sunt prevazute majorari la impozite si taxe, iar eventualele solicitari ale FMI in acest sens pentru 2010 depind de evolutia bugetului in acest an.
"Guvernul a luat deja o serie de
masuri pozitive, precum cresterea contributiilor sociale sau diminuarea cheltuielilor.
Pentru 2009 nu am discutat cresterea impozitelor. Pe de alta parte, daca in acest an veniturile bugetare vor fi peste nivelul estimat, Guvernul va putea cheltui o parte din surplus pe ce considera necesar si ar putea economisi o parte pentru nevoi viitoare", a spus Franks.
FMI spera sa obtina angajamente scrise privind mentinerea finantarilor din Romania
Jeffrey Franks a declarat ca vrea sa obtina de la bancile-mama cu subsidiare in Romania angajamente scrise ca nu isi vor retrage finantarile.
Intrebat daca angajamentele vor include si conditii legate de rezervele minime obligatorii constituite de banci, reprezentantul FMI a spus ca institutia va solicita "mentinerea finantarilor deja acordate, iar intre acestea pot fi si rezervele minime".