avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Noi posibile masuri privind TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Noi posibile masuri privind TVA

O stire pe care am gasit-o pe pagina realitatea.net:

"Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, companiile nu îşi mai pot deduce TVA-ul pentru achiziţiile de vehicule cu motoare de maxim 3,5 litri, prevederea aplicându-se şi clienţilor care aparţin firmelor de leasing financiar.

Astfel, TVA nu mai poate fi dedus nici pentru cumpărarea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanţi, piese de schimb sau componente pentru întreţinere, reparaţii sau modificări în regie proprie.

Potrivit Asociaţiei Societăţilor Financiare, anularea deductibilităţii TVA pentru achiziţia de maşini va lovi în transportatori şi în sectorul serviciilor financiare. "
:oops:
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 19:13, 9 Mai 2009
Una e leasingul operational si alta, cel financiar.
Pe situl Asociatiei Societatilor Financiare din Romania a aparut o recomandare referitoare la aplicarea modificarilor la CF aduse prin OUG 34/2009, printre altele se arata ca citez:In cazul incheierii de contracte de leasing nu exista nici o limitare privind deducerea TVA-ului. Astfel, TVA-ul inscris in facturile de rate de leasing poate fi dedus de catre companiile care utilizeaza bunuri pentru care au incheiate contracte de leasing. Leasingul reprezinta o prestare de serviciu (in conformitate cu Art. 129, alin (3), lit a) din Codul Fiscal), in timp ce limitarea dreptului de deducere a TVA-ului este aplicabila doar in cazul cumpararii de masini din Romaia, importurilor sau achizitiilor intracomunitare (conform Art. 32, pct 10 din Ordonanta 34).
Totusi, deoarece in cazul leasingului se considera ca transferul dreptului de proprietate se face la ultima rata (care de obicei este valoarea reziduala), TVA-ul acestei ultime rate nu va putea fi dedus de catre utilizatori.

Ce parere aveti?
revin. multumesc pt raspunsuri. am intrebat la finante si a zis ca in forma actuala nu se deduce TVA la leasing. doar daca apar modificari... #-o
De la cursuri CCF vin cu urmatoarele noutati : se deduce TVA la leasing, mai putin la valoarea reziduala, unde nu se deduce. Motivare : leasingul este asimilat unei prestari de servicii , si pentru prestarile de servicii se exercita in continuare dreptul de deducere . Val. reziduala este asimilata unei livrari de bunuri si de aceea nu se exercita drept de deducere . In cazul in care in factura lunara este inclusa si cota parte val reziduala , si rata propriu-zisa , atunci se deduce tva pentru rata si nu se deduce pentru bucatica de valoare reziduala .

:hm:

Eu, dupa cum am aratat mai sus, am avut o opinie contrara celor discutate la curs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva leasing si cheltuieli aferente rallia rallia Buna seara, rog luminati-ma,ca tare mi se par incurcate caile iadului!!!!..:Onu sunt de specialitate ,economic vorbind.. CAZ: Un srl cu 2 asociati, fara ... (vezi toată discuția)
Tva leasing si cheltuieli aferente leasingului tomozeimihaela tomozeimihaela Buna ziua. Am achizitionat in noiembrie 2008 doua masini (una pt.administrator si una pt. contabil)prin contract de leasing financiar .Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Deduc sau nu sama sama buna poate careva dintre voi sunteti mai dezghetati la minte. cum procedam incepand cu luna mai cu TVA-ul la leasing si la combustibil, dar cu ... (vezi toată discuția)