Nascut la Bucuresti, Alex este fiul actritei Maria Rotaru si al dramaturgului Eugen Rotaru, iar talentele sale multiple (a fost in lotul olimpic national de fizica in 1990, dar cocheta si cu muzica) i-au adus si aparitii insemnate in filmele romanesti, in perioada 1983-1987, precum „Ciresarii” (l-a interpretat pe Dan, pe cand avea doar 9 ani), „Aripi de Zapada” sau „Cetatea ascunsa”. Astazi, prin vocea sa, Alex Rotaru trezeste speranta, motiveaza si inspira generatiile viitoare in a-si urma visul!
- De ce ati ales sa va alaturati campaniei "Roman pentru o lume", initiata de Fundatia Sergiu Celibidache?
Alex Rotaru: Pentru ca o cultura despre care nu se vorbeste risca sa fie marginalizata, si pentru ca fiecarui tanar are dreptul sa i se spuna: "Poti" si "Incearca".
- Prin "vocea" dvs, in aceasta campanie, se doreste incurajarea romanilor sa isi urmeze visul, inspirandu-se din exemplul pe care activitatea dvs. profesionala il ofera. Ce sfaturi aveti pentru cei care doresc sa va calce pe urme?
Alex Rotaru: Calatorului ii sade bine cu drumul, iar artistului cu riscul. Vorba lui Woody Allen: "80 percent of success is showing up".
- Care considerati ca vor fi criteriile care ii vor diferentia, dintre cei inscrisi, pe cei care vor trece de preselectii si vor ajunge in finala concursului din etapa a treia a campaniei?
Alex Rotaru: Forta ideilor si capacitatea de a le pune in practica.
- In ultimii ani, cu precadere in Romania, educatia pare sa aiba un rol tot mai secundar in formarea unui individ. Pe cine gasiti dvs. raspunzator pentru acest fapt?
Alex Rotaru: Ce intrebare cu multe taisuri… O parte din raspundere o poarta cultura de consum care proiecteaza catre tineri mesajul aparent ca in viata nu conteaza decat faima si averea. In realitate insa si acest mesaj are invelisurile sale, si trebuie cautata valoarea artistica din spatele imaginii, si contextualizata in noua cultura globala, cu simbolurile si semnificatiile ei care transced culturile nationale. O parte din vina o are societatea care nu rasplateste corelat nivelul de educatie cu nivelul de potential castig financiar sau avans social. In cele din urma insa vina se rasfrange si asupra familiei si individului – raspunderea e ca gripa, toti o poarta si nimeni n-o vrea.
- Ce solutii vedeti pentru combaterea acestei situatii? Societatea actuala nu le ofera decat in mici doze, insuficiente, din pacate…
Alex Rotaru: Vorbe pot fi spuse multe. Singurul lucru care ar incuraja cu adevarat ar fi insa implementarea dictonului "Dupa fapta, si rasplata..."
Pentru astfel de romani ca Alex Rotaru a luat nastere "Romani pentru o lume", campania nationala de responsabilitate sociala initiata de Fundatia Sergiu Celibidache.
E randul tau sa pui Romania pe harta!
---
"Romani pentru o lume" reprezinta un omagiu adus marilor personalitati romanesti ce au adus mandrie si glorie Romaniei, peste tot in lume si aduce in atentia fiecaruia dintre noi pe co-nationalii nostri care, prin activitatea lor, raman nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs national online de tribut adus culturii sau unei personalitati anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea inscrie astfel incat sa dedice o pictura, o compozitie, o sculptura, un poem, etc. In urma unui vot de specialitate si prin votul sponsorilor, cei selectati vor merge in finala, unde vor fi jurizati de catre un juriu de specialitate si de catre public. Castigatorii vor primi burse de studiu in Romania si in strainatate.
Mai multe detalii pe www.romanipentruolume.ro si pagina oficiala de Facebook a campaniei http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume.
Comentarii articol (0)