ACCES GRATUIT
SAPARD va majora valoarea maxima eligibila pentru proiectele de acvacultura la 500.000 euro
Agentia SAPARD a solicitat si a primit acordul Comisiei Europene pentru majorarea valorii maxime eligibile pentru proiectele de acvacultura de la 200.000 la 500.000 de euro, se arata într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Articolul continuă mai jos
Prin Masura 3.4, "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative", submasura "Acvacultura", cei care doresc sa înfiinteze o ferma, pot obtine fonduri nerambursabile SAPARD pentru constructia, modernizarea si extinderea cladirilor operationale necesare depozitarii, primei procesari a produselor de acvacultura si depozitarii furajelor, echipamentelor, uneltelor si mijloacelor de transport. În cadrul unui proiect SAPARD privind acvacultura se pot construi si reabilita bazinele piscicole, adica se pot efectua lucrarile de escavare, transport de pamânt, consolidari, hidroizolatii si îndiguiri, fiind suportate cheltuielile legate de constructia de canale, purificarea apelor, împrejmuiri, precum si achizitionarea masinilor si echipamentelor necesare pentru hranirea, incubarea si analizele produselor de acvacultura obtinute.
De asemenea, acvacultorii pot cumpara barci pentru nevoile fermei si, mai ales, materialul biologic pentru prima populare. Cei care vor sa dezvolte o investitie în acvacultura trebuie sa dovedeasca existenta autorizatiei de acvacultura si un contract sau un precontract pentru achizitionarea materialului biologic pentru prima populare. Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50 la suta reprezinta contributia beneficiarului, iar 50 la suta contributia publica. În Programul SAPARD, cofinantare publica reprezinta contributia Uniunii Europene, 75 la suta si a Guvernului României 25 la suta. Suma alocata prin Programul SAPARD pentru submasura "Acvacultura" (pesti, crustacee, moluste), se ridica la aproximativ 18 de milioane de Euro. Agentia SAPARD a contractat, pâna în prezent, pentru submasura de Acvacultura, doar cinci proiecte în valoare de 313.822 euro. "Acest numar de proiecte este complet nesatisfacator în raport cu potentialul deosebit al tarii noastre si al afacerii propriu-zise. Tinând cont de acest lucru, Agentia SAPARD, împreuna cu Compania Nationala pentru Administrarea Fondului Piscicol si Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura vor face toate eforturile pentru a stimula realizarea si finantarea de proiecte în domeniul pisciculturii.
Daca proiectele vor întârzia sa apara vom fi nevoiti sa realocam aceste fonduri catre domeniile mult mai solicitate, pierzându-se astfel o oportunitate exceptionala de investitii", a declarat directorul general adjunct al Agentiei SAPARD, Dan Gherghelas. Acvacultura este sectorul de productie alimentara cu cea mai rapida dezvoltare din ultimii zece ani la nivel mondial. Cu o rata de crestere de zece la suta pe an, aceasta activitate va asigura un sfert din productia globala de peste. În România, cele mai cautate specii pentru crestere sunt crapul românesc si speciile de pesti orientali (de exemplu crapul chinezesc), pastravul având o pondere de trei la suta din productia nationala. România este în general propice pentru cresterea sturionilor si poate deveni un pion important pe piata europeana în acest domeniu, se arata în comunicat. Compania Nationala pentru Administrarea Fondului Piscicol (CNAFP) va pune la dispozitia producatorilor piscicoli, pâna la sfârsitul lunii septembrie, proiecte tehnologice tip pentru ferme familiale de crestere a crapului si pentru ferme de crestere super intensiva a sturionilor, într-un demers comun de promovare a acestor oportunitati de afaceri. Aceste proiecte vor tine cont de cele mai moderne tehnologii de crestere care vor fi adaptate specificului zonei sau a surselor de apa.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)