Se numeste Alex Rotaru si este romanul datorita caruia Romania se prezinta frumos in fata celor ce locuiesc in „tara tuturor posibilitatilor” si, implicit, peste tot in lume. Un interviu despre cum se vede cultura si patriotismul romanesc de la Los Angeles si mandria de a-ti urma pasiunea.
Pe cine admirati, in mod special, dintre toate emblemele istorice ale culturii romane?
Pe Jean Negulesco si Edward G. Robinson (nascut Emanuel Goldenberg), I.A.L. Diamond (nascut Itec Dominici, scenaristul de geniu al lui Billy Wilder) si Petru Popescu ii mentionez in primul rand pentru ca au reusit doua lucruri la care si eu lucrez zi de zi – creatia literara si cinematografica de prim rang, in limba engleza, la Hollywood. Ascult cu mare placere muzica lui Enescu. Sunt foarte atras de semnificatiile operei lui Brancusi. Gasesc un nesfarsit prilej de umor si revolta in randurile lui Eugen Ionesco, si mai recent in textele lui Matei Visniec. Admir talentul de artist al scenei si de antreprenor cultural al lui Marcel Iures. Sunt mandru de realizarile tatalui meu, Eugen Rotaru, in domeniul dramaturgiei de teatru muzical original romanesc, si de marii muzicieni romani care umplu scenele si salile lumii, de la soprana Angela Gheorghiu la violonista Irina Muresanu. Il citesc cu uimire de fiecare data pe Eliade – un filozof esential pentru intelegerea religiilor, si un prozator enigmatic, plin de mister. Am absorbit cu religiozitate in adolescenta vorbele lui Caragiale (senior si junior), Eminescu, Voiculescu si Sebastian… Ar mai fi multi, si multe – sa nu uitam de marii oameni de stiinta romani, si de numeroasele realizari recente ale cinematografiei romane la cunoscute festivaluri de film, si sa speram ca vor putea fi considerate curand emblematice – si il admir bineinteles, pe maestrul Sergiu Celibidache, a carui intelepciune este egalata numai de extazul muzical pe care l-a daruit lumii.
Dar din cultura mondiala?
Din fiecare domeniu imi plac cateva figuri care au combinat raspunderea fata de opera cu cea fata de a trai cu fata catre soare - desi talentul urias nu se combina de fiecare data cu un caracter fara pata. William Shakespeare; Leonardo Da Vinci; Albert Einstein; Ludwig van Beethoven; Carl Gustav Jung; Thomas Mann; Lawrence Olivier; Ingmar Bergman si Billy Wilder sunt doar cateva exemple date la repezeala.
Din punctul dumneavoastra de vedere, sunt romanii patrioti?
Depinde de definitia patriotismului. Din experienta mea in diaspora as zice ca romanii au o atitudine sceptica si negativa fata de societatea si clasa politica romana, dar iubesc cu indarjire notiunile ideale de „roman” si „Romania”. Iar, din cate am vazut, spre deosebire de diaspora, romanii de acasa simt... exact la fel (aici, in limbaj de sms as insera un emoticon cu o fata zambitoare, sau un „lol”.)
Daca ar fi sa facem o paralela intre Romania si alte tari, care e profilul cultural al Romaniei, din punctul dumneavoastra de vedere?
Romanii - cel putin cei din primul rand de asalt in cultura mondiala - sunt foarte talentati, perceptivi si au o extraordinara viziune de ansamblu combinata cu o inteligenta ascutita. Multi au condus adevarate revolutii in domeniile lor. Testul de turnesol al implinirii culturale arata insa fara tagada ca Romania ramane, la nivel de imagine, o cultura cu amprenta globala de dimensiuni reduse, deoarece majoritatea valorilor ei de varf s-au realizat peste hotare, si in cele mai multe cazuri sunt considerati oameni de cultura numai de origine romana, dar apartinand de fapt culturilor mari care i-au adoptat. Sa speram ca asta se va putea schimba.
Cum credeti ca va evolua cultura in Romania, in urmatorii ani, tinand cont de contextul social, economic, politic si educational de astazi?
Eu raman un optimist deoarece din fericire intr-o societate in care domina libertatea de expresie, cultura nu este conditionata integral de social si de politic. E nevoie doar de cateva faruri calauzitoare pentru a genera curente…
Profesional vorbind, care a fost prima dumneavoastra iubire?
In adolescenta mi-as fi dorit sa fiu pianist sau cantaret de muzica clasica, apoi am fost foarte atras de actorie. N-am avut suficienta disciplina, sau viata m-a condus pe alte carari, insa inca de la cea mai timpurie varsta la care se poate vorbi serios despre „profesional”, prima mea iubire a fost intr-adevar regia de film.
Cum ati descoperit pasiunea pentru film?
Cum as fi putut sa nu descopar placerea filmului si a teatrului, cand asta am vazut de mic in familie, si cand mi-am petrecut jumatate din copilarie prin teatre si pe platouri de filmare? Mama mea imi povesteste cum pe la 7 ani, cand am vazut la televizor pe o caseta VHS adusa „la negru” prima mea ceremonie de decernare a premiilor Oscar, m-am suit pe toaleta si am „acceptat” si eu premiul, cu discurs cu tot, substituind statuia cu o sticla de sampon… Vai vai vai... Iar mai tarziu rolul „Dan” din seria de filme „Ciresarii” m-a convins ca vreau sa fac cinema.
Cand ati simtit ca sunteti cel mai mandru de dvs, de-a lungul profesiei?
Cand a aparut articolul despre „Shakespeare High” in New York Times, vorbind despre cum un film poate schimba viata celor din el, sau celor care-l vad. Desi nu mi-e rusine nici de faptul ca acest documentar, desi de data recenta, este deja folosit in programa universitara pentru actori, regizori si scriitori la cateva facultati de top din America si SUA, sau cand de curand am aflat ca intr-o discutie la un curs de cinema din Los Angeles se vorbea de tehnicile stilistice folosite in el. Deasemnea, momentul in care “They Came to Play” a castigat trofeul pentru cel mai bun documentar la B-EST Film Fest la Bucuresti, iar parintii mei se aflau in sala. Sper sa mai am prilejul sa absorb multe astfel de momente in care sa vad efectul de durata pe care filmele mele il au asupra spectatorilor, si cineastilor.
Care sunt cele mai valoroase, mai de pret, lucruri pentru dumneavoastra, ca individ?
Familia, dragostea si abilitatea de a spune „da” si „nu”.
Pentru astfel de romani ca Alex Rotaru a luat nastere „Romani pentru o lume”, campania nationala de responsabilitate sociala initiata de Fundatia Sergiu Celibidache.
E randul tau sa pui Romania pe harta!
„Romani pentru o lume” reprezinta un omagiu adus marilor personalitati romanesti ce au adus mandrie si glorie Romaniei, peste tot in lume si aduce in atentia fiecaruia dintre noi pe co-nationalii nostri care, prin activitatea lor, raman nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs national online (pe www.romanipentruolume.ro si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume) de tribut adus culturii sau unei personalitati anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea inscrie astfel incat sa dedice o pictura, o compozitie, o sculptura, un poem, etc. In urma unui vot de specialitate si prin votul sponsorilor, cei selectati vor merge in finala, unde vor fi jurizati de catre un juriu de specialitate si de catre public. Castigatorii vor primi burse de studiu in Romania si in strainatate.
Campania se desfasoara online, la adresa www.romanipentruolume.ro si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume, unde puteti gasi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundatiei Sergiu Celibidache.
Comentarii articol (2)