"Viata, sanatatea si proprietatile multor oameni sunt deja in pericol din cauza producerii unui numar tot mai mare de fenomene meteorologice extreme", atentioneaza Comisia Europeana in documentul de presa. Concret, Europa centrala si de sud trebuie sa faca fata valurilor de caldura, incendiilor de padure si secetei, in timp ce regiunile din nordul si nord-estul continentului se confrunta cu inundatii si cu eroziunea zonelor de coasta.
Sigur, unele tari iau deja masuri de combatere a efectelor incalzirii globale, insa altele, din diverse motive, nu au facut nimic in acest sens. Motiv pentru care Comisia propune o noua abordare coordonata la nivelul UE.
"Demersul sau este usor de inteles. Lipsa pregatirii intr-o tara sau o regiune poate provoca aparitia unei probleme in alta parte. Consecintele fenomenelor naturale extreme, cum ar fi inundatiile, eroziunea si incendiile de padure, sunt deseori preocupari comune", puncteaza institutia.
Mai precis, abordarea UE ar urma sa puna accent pe:
- sprijinirea tarilor si localitatilor in elaborarea planurilor de adaptare la schimbarile climatice - prin finantare sau alte forme de sprijin;
- includerea de masuri adecvate in programele UE pentru sectoare economice critice, cum ar fi agricultura si pescuitul si pentru proiecte regionale. Scopul acestei masuri ar fi sa consolideze capacitatea de rezistenta a infrastructurii si sa incurajeze cetatenii, intreprinderile si guvernele sa incheie polite de asigurare pentru pierderi provocate de dezastre naturale;
- incurajarea cercetarii avand ca obiect efectele potentiale ale schimbarilor climatice si extinderea retelei europene pentru adaptarea la schimbarile climatice (Climate-Adapt).
De asemenea, planurile elaborate la nivel national ar urma sa promoveze solutii locale necostisitoare, care sa sprijine cresterea economica si crearea de locuri de munca. "Putem sa nu facem nimic, insa lipsa de actiune ar aduce pierderi mari economiei europene - circa 250 de miliarde de euro pe an, pana in 2050", sustine Comisia.
In paralel cu aceasta problema, oficialii europeni analizeaza daca este sau nu nevoie ca UE sa intervina pentru a garanta ca asigurarea disponibila este in masura sa acopere pierderile provocate de dezastre naturale. Iar aceasta deoarece stabilitatea financiara a unei tari ar avea mult de suferit daca banii publici ar fi cheltuiti pentru a sprijini redresarea, in urma unui dezastru natural, a unor comunitati neasigurate corespunzator.
In perioada urmatoare, Comisia va lua in calcul posibilitatea de a propune un act legislativ european care sa oblige statele membre sa elaboreze planuri si sa le puna in aplicare, daca actuala abordare voluntara nu aduce rezultatele scontate pana in 2017.
Comentarii articol (1)