Comisia Europeană propune un sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene pentru a oferi asistenţă României în urma daunelor provocate de secetă gravă din vara anului 2022, relatează News.ro.
„Comisia Europeană propune astăzi, 23 august, un sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a oferi asistenţă României în urma daunelor cauzate de o secetă severă în vara anului 2022. Asistenţa FSUE poate acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de redresare, precum repararea infrastructurii deteriorate, protecţii pentru populaţie, asigurarea infrastructurii de prevenţie şi protejarea patrimoniului cultural, precum şi operaţiunile de curăţare”, anunţă CE.
Operaţiunile de urgenţă şi de redresare pot fi finanţate retroactiv de FSUE, începând din prima zi a dezastrului.
„În fiecare an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice şi al unor dezastre naturale cu o frecvenţă şi o amploare din ce în ce mai mari. Cu toate că prevenţia, adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, rămân esenţiale, asistenţa FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore. Această solidaritate este în ADN-ul UE şi nu se opreşte la frontierele sale. Astăzi, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru România, care a suferit daune majore vara trecută”, spune comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.
Propunerea Comisiei necesită aprobarea autorităţii bugetare, iar Comisia nu se poate antepronunţa cu privire la avizul acesteia.
Potrivit unui sondaj Avangarde, realizat la comanda Digi24, marea majoritate a românilor nu simt scăderea prețurilor alimentelor de bază. Doar 18% dintre aceștia au spus că au resimțit ieftinirile, în timp ce 73% au spus că nu.
Sondajul, realizat în perioada 9-11 august, arată că ieftinirile anunțate de Guvern și de Consiliul Concurenței nu prea au fost resimțite și în buzunarul românilor.
În cazul celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani procentele sunt asemănătoare, 74% afirmă că nu au resimțit ieftinirile, în timp ce 19% spun că au cumpărat alimente de bază la prețuri mai mici.
Procentul celor care au făcut economii după ieftiniri crește în rândul celor care au vârsta cuprinsă între 31 și 60 de ani.
Ce măsuri cred românii că ar trebui să ia Guvernul pentru a acoperi deficitul
Potrivit sondajului Avangarde, peste 50% dintre români sunt de părere că Guvernul ar trebui să reducă numărul bugetarilor pentru a acoperi deficitul. 32% sunt de părere că bani în plus ar putea veni din supraimpozitarea marilor companii.
Procentul celor care cred că ar trebui dați afară bugetari scade în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. 6% dintre aceștia cred că o soluție ar fi un împrumut de la Fondul Monetar Internațional, în timp ce nimeni nu susține majorarea taxelor și impozitelor.
O specie de crab amenință economia Italiei. Invazia de crustacee prădătoare devastează Delta Po
Crabii albaștri invazivi amenință economia unor regiuni întregi din Italia, spun oficialii. Crustaceul originar din apele din vestul Oceanului Atlantic și din Golful Mexic devastează producția de crustacee în Delta Po, unde nu are prădători naturali, informează The Guardian.
Comunitățile italiene de pescuit din nordul țării se luptă cu o invazie de crabi albaștri prădători, care riscă să pună în pericol economia unor regiuni întregi, au spus autoritățile.
Crabul, originar de pe coasta Americii de Nord și de Sud, s-a răspândit în mai multe locații asemănătoare lagunelor din Italia în ultimul an, prădând crustaceele locale și reprezentând o amenințare pentru rolul țării, Italia fiind unul dintre cei mai importanți producători de scoici din lume.
„Avem nevoie de oamenii de la Roma care să înțeleagă că acest dezastru pune în pericol viețile a mii de familii și afaceri”, a declarat guvernatorul Emilia-Romagna, Stefano Bonaccini, după un summit care a avut loc luni.
Invazia de crabi albaștri distruge afacerile de familie
„Această invazie riscă să distrugă o economie care nu numai că oferă un mijloc de trai pentru comunitate, dar care este o delicatesă italiană și europeană, împreună cu alte produse de tradiție ale acestei regiuni, cum ar fi șunca de Parma sau parmezanul”, a mai spus guvernatorul.
Comunitățile de pescuit din regiunile afectate au fost sfătuite să captureze cât mai mulți crabi albaștri, în încercarea de a-și controla populația. În delta fluviului Po, totuși, astfel de eforturi s-au dovedit în mare parte ineficiente.
Comentarii articol (0)