Cardul european de asigurari de sanatate confera posesorului dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE, dar nu acopera situatia in care acesta se deplaseaza intr-un stat membru in scopul clar de a beneficia de tratament medical pentru afectiuni preexistente deplasarii.
Serviciile medicale acordate in statele membre UE, in baza cardului, sunt cele prevazute de legislatia fiecarui stat (in functie de sistemul national de asigurari din statele membre).
Cardul european de sanatate se acorda doar la cererea persoanei asigurate si este valabil sase luni de la data eliberarii. Obtinerea lui nu presupune niciun cost, cardul fiind eliberat gratuit. Totusi, pentru a beneficia de acest document, asiguratul trebuie sa fie la zi cu plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Puteti citi AICI mai multe informatii despre cum poti obtine cardul european de sanatate.
In ce tari poate fi folosit cardul european?
Cardul european de sanatate poate fi folosit de asigurati doar in Europa si doar in tarile cu care Romania are incheiate acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale conform prevederilor legale.
Lista celor 30 de tari europene in care romanii pot utiliza documentul a fost publicata recent, ca anexa la Ordinul Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate 511/196/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 238, din 25 aprilie 2013.
- Austria
- Belgia
- Bulgaria
- Cehia
- Cipru
- Danemarca
- Elvetia
- Estonia
- Finlanda
- Franta
- Germania
- Grecia
- Irlanda
- Islanda
- Italia
- Letonia
- Liechtenstein
- Lituania
- Luxemburg
- Marea Britanie
- Malta
- Norvegia
- Olanda
- Polonia
- Portugalia
- Slovacia
- Slovenia
- Spania
- Suedia
- Ungaria
Cardul poate fi folosit si de pe smartphone
Comisia Europeana a lansat o aplicatie pentru telefoanele inteligente ce cuprinde informatii generale despre Cardul european, precum: numerele de telefon de urgenta, tratamentele care sunt acoperite si costurile, modul de a depune o cerere de rambursare si pe cine sa contactati in cazul in care ati pierdut Cardul.
Acest ghid practic privind modul de utilizare a cardului in cele 27 de tari ale UE, in Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia este in prezent disponibil ca aplicatie pentru telefoane inteligente (smartphones) pe trei platforme: iOS, Android si Windows 7 Mobile, informeaza CNAS. Aplicatia este disponibila in 24 de limbi, cu posibilitatea de a trece de la o limba la alta.
Aplicatia "Cardul european de asigurari sociale de sanatate" poate fi descarcata de AICI.
Comentarii articol (6)