In ceea ce priveste situatia veniturilor bugetare realizate in primul trimestru din 2013, ANAF a colectat cu 6,5% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, confirmand trendul ascendent al incasarilor la bugetul de stat, se arata in documentul Fiscului.
De asemenea, pe categorii de venituri, incasarile din TVA au crescut cu 10%, cu un miliard de lei mai mult decat in primul trimestru din 2012. Cea mai importanta evolutie din trimestrul I 2013 a inregistrat-o impozitul pe venit, ANAF colectand cu 11,6% mai mult decat in perioada similara din 2012.
Potrivit ANAF, cresterea gradului de colectare a fost posibila datorita imbunatatirii activitatilor de control si combatere a evaziunii fiscale. Astfel, in 2012 ANAF a dispus masuri asiguratorii in valoare de peste 5,4 miliarde de lei si au fost instituite obligatii fiscale suplimentare de 6,8 miliarde de lei. "Din punctul de vedere al activitatii de inspectie fiscala, anul trecut au fost incasate amenzi in suma totala de 901,1 milioane de lei, cu 846,43% mai mult decat in 2011 si au fost instituite masuri asiguratorii in valoare de 3,49 miliarde lei, cu 31,85% mai mult decat in anul precedent", se precizeaza in comunicatul de presa.
In plus, ca urmare a actiunilor Garzii Financiare, in 2012 au fost stabilite prejudicii insumand 3,85 miliarde de lei, cu 36,64% mai mult decat in 2011. La nivelul ANAF, prejudiciile stabilite s-au ridicat la 9 miliarde lei, cu 22% mai mult decat in 2011 (7,3 miliarde lei). De asemenea, Garda Financiara a instituit masuri asiguratorii in valoare de 2,1 miliarde lei, cu 30% mai mult decat in 2011 (1,5 miliarde lei). ANAF si institutiile subordonate au instituit masuri asiguratorii in valoare totala de 5,8 miliarde lei, cu 37% mai mult decat in 2011 (4,2 miliarde lei).
Totodata, ANAF a acordat o atentie deosebita combaterii evaziunii fiscale. In acest sens, a fost intensificat dialogul cu celelalte structuri abilitate sa combata evaziunea fiscala, Ministerul Public si Ministerul Afacerilor Interne, astfel incat statul sa recupereze mai rapid prejudiciile identificate. In acelasi timp, conducerea institutiei a pregatit reorganizarea Agentiei si infiintarea Directiei Antifrauda.
Tot in anul 2012, ANAF a infiintat Directia Generala de Integritate (DGI) in vederea identificarii si eliminarii din sistem a angajatilor care incalca legea. Prin infiintarea acestei directii, ANAF a venit in intampinarea observatiilor si recomandarilor Comisiei Europene cuprinse in Mecanismul de Cooperare si Verificare privind reducerea coruptiei in cadrul sistemului vamal si a celorlalte institutii subordonate ANAF.
"In numai 6 luni, DGI a incheiat 333 de rapoarte de control intern, in urma carora a fost sesizata Comisia de disciplina in 27 de cazuri pentru un numar de 60 de persoane. De asemenea, au fost intocmite 16 acte de sesizare a organelor judiciare. ANAF a suferit in timpul conducerilor anterioare tocmai din cauza unor angajati care au pus pe primul loc interesul personal in defavoarea interesului Agentiei", puncteaza Fiscul in documentul de presa.
Sursa citata precizeaza, de asemenea, ca ANAF a acordat o mare atentie si diversificarii serviciilor oferite contribuabililor, in acest moment fiind in curs de implementare pagina electronica de licitatii pentru bunurile intrate in posesia statului, un numar unic de sms prin care contribuabilii pot interoga situatia fiscala a unei companii, precum si o aplicatie electronica de telefonie care ar urma sa puna la dispozitia contribuabililor informatii relevante pentru domeniul lor de activitate.
Comentarii articol (3)