De ce ati ales sa va alaturati campaniei "Roman pentru o lume"?
A.G. Weinberger: Pe langa faptul ca sunt un mare admirator al lui Sergiu Celibidache, am gasit in intentiile Fundatiei acel „verb” special care ne poate conduce la un firesc al demnitatii noastre. Iar tenacitatea si devotamentul echipei este un garant pentru acest deziderat atat de mult ravnit si dorit.
Prin "vocea" dvs, in aceasta campanie, se doreste incurajarea romanilor sa isi urmeze visul, inspirandu-se din exemplul pe care activitatea dvs. profesionala il ofera. Ce sfaturi aveti pentru cei care doresc sa va calce pe urme?
A.G. Weinberger: Sa nu se lase pacaliti si sa nu isi bata joc de crezul in idealurile lor... Sa-si asume intocmai visele, in orice conditii si circumstante...
Care considerati ca vor fi criteriile care ii vor diferentia, dintre cei inscrisi, pe cei care vor trece de preselectii si vor ajunge in finala concursului din etapa a 3-a a campaniei?
A.G. Weinberger: Sper ca cei ce se pot identifica drept surse de demnitate sa aiba loc la linia de start in finala concursului. In primul rand, pentru conditia umana in general, iar abia dupa aceasta natiunii din care fac parte in particular - si care prin opera lor ating o dimensiune globala.
In ultimii ani, cu precadere in Romania, educatia pare sa aiba un rol tot mai secundar in formarea unui individ. Pe cine gasiti dvs. raspunzator pentru acest fapt?
A.G. Weinberger: Mentalitatea generala ticalosita si blazarea indolenta a asumarii deciziilor la toate nivelurile... inclusiv la cele domestice si personale...
Ce solutii vedeti pentru combaterea acestei situatii?
A.G. Weinberger: O reconstruire completa de la zero intr-un mediu secular garantat.
Cine este A.G. Weinberger?
Intaiul misionar al muzicii Blues in Romania. Asa este considerat, de catre criticii de specialitate, artistul „crossover” de talie internationala A.G. Weinberger. O prezenta unica in peisajul muzicii din Romania, A.G. Weinberger a dovedit ca dorinta de a promova Blues-ul in peisajul romanesc reprezinta un efort constant, care nu pare sa-l oboseasca pe cel despre care renumitul BB King declara ca este „un chitarist foarte bun si dinamic.”
In Romania nu se poate vorbi despre Blues, Jazz sau Rock fara acest muzician de exceptie care este A.G. Weinberger. Muzica sa face parte din stilul muzical adoptat de Eric Clapton, BB King, Van Morrison, Leon Russell sau Zucchero, iar atitudinea cat si gandirea despre viata, a ceea ce se numeste Blues, ii confera lui Weinberger statutul de „punct de pornire" al acestei miscari muzicale in Romania.
Prezenta unica in peisajul muzicii din Romania, Attila Weinberger (cunoscut sub numele de scena A.G. Weinberger) s-a nascut pe 30 august 1965, la Oradea, iar la varsta de 10 ani, dupa ce a iesit dintr-o coma in care a stat 4 zile, a inceput sa isi doreasca sa fie chitarist de rock&roll. Iar acesta avea sa fie inceputul unui destin aparte, construit din pasiunea pentru muzica. Incepand cu 1989 a plecat in cautarea Blues-ului, ajungand ulterior sa fie singurul artist non-american invitat sa participe la celebrul Festival Bluestock din Memphis, S.U.A., si singurul artist roman propus pentru nominalizarea la Premiile Grammy in 2007.
Supranumit Mr. Blues al Romaniei, A.G. Weinberger detine cel mai mare record in randul artistilor, atat in privinta numarului de concerte sustinute intr-un an: 107 concerte in 2008 si 115 in 2009, cat si pentru cele 48.000 de albume vandute, avand cea mai ridicata cotatie valorica a unui album muzical romanesc. In calitate de promotor al Blues-ului, infiinteaza Fundatia BlueSylvania, in 1998, prin care organizeaza festivalul „Zi deschisa pentru Blues”, pe terasa „La Motor”, pe acoperisul TNB, la care au participat 12 formatii din Romania si 4.000 de spectatori. Un an mai tarziu, devine coproducator al „Turneului de Blues”, sub egida Efes, anuntand si pregatind evenimentul artistic anual Efes Blues Festival Bucuresti. Din 1999 isi deschide propria companie de discuri / publishing / management – BigFoot Entertainment Ltd., iar in perioada 1999 - 2000 produce si gazduieste in cocheta sala bucuresteana din str. Batistei seria de spectacole „ArCuB Live”. Urmeaza „Festivalul Tau De Blues / Rock FRAGIL 2005”, organizat de artist in august 2005, la Costinesti. Doi ani mai tarziu lanseaza turneul national „Spreading The Blues, Looking for The Players”, un efort de a descoperi si identifica muzicienii care canta genuri muzicale similare. Turneul a numarat 82 de concerte si 18.467 de platitori de bilete, urmand ca in 2008 sa lanseze turneul national „The Guitar Man National Tour”, turneu ce a numarat 107 de concerte si 27.864 de platitori de bilete. A lansat apoi, in 2009, conceptul si turneul national „Interzis FM - vezi muzici ce nu auzi la radio” (care a constituit si subiectul unei emisiuni muzicale de la TVR1 din 2010). Si acest turneu a numarat 115 de concerte si 26.345 de platitori de bilete la noi in tara.
O alta activitate muzicala de exceptie a lui A.G. Weinberger o constituie colaborarile cu diverse teatre, pentru care a scris muzica de scena: Teatrul de Stat Oradea (R. Nash, „Omul care aduce ploaia" - 1983, W. Gombrowicz, „Yvona, Principesa Burgundiei” - 1985, „Cenusareasa”, „Ivan Turbinca" - 1987), Teatrul de Stat Arad (D.R. Popescu, „Acesti ingeri tristi" - 1986), Allan Ginsberg, Jacques Prevert, „Blues al Tatalui Moarte" (initiativa particulara - 1992), Teatrul L.S. Bulandra (Camil Petrescu, „Patul lui Procust" - 1995) si MorgenBerger - „De la Muntele Sinai la Muntele lui Venus” (spectacol extraordinar cu Maia Morgenstern - 2007).
Cu o bogata activitate in domeniul muzicii de teatru, A.G. Weinberger este si co-realizator al unor importante emisiuni de gen de la radio. In aceeasi linie a promovarii Blues-ului se inscriu si cele doua emisiuni radio saptamanale de audienta nationala: „Acadeaua”, la Radio Romania Tineret si „Delfinariu”, la Radio Contact - produse si prezentate de Weinberger in perioada 1997-2000. Iar in 2007 relanseaza emisiunea „Acadeaua” la Radio ItzyBitzy din Bucuresti.
Si, nu in ultimul rand, se bucura de o discografie de invidiat; doar pentru albumul „Standard Weinberger” (cel de-al doilea sau album, lansat in 1997) obtinand „Premiul pentru cel mai bun disc de jazz al anului 1997”, oferit de revista Actualitatea Muzicala. Concertul de lansare de la Sala Radio, care a fost televizat pe TVR1, si vizionat de 6 milioane de telespectatori, a avut menirea sa scoata Blues-ul din underground si sa-l ofere publicului larg din Romania. In acelasi an, Weinberger canta in Piata Universitatii cu ocazia vizitei presedintelui SUA, Bill Clinton. Ca urmare, primeste un mesaj de multumire semnat personal de presedintele american.
In 1996, insa, are loc lansarea primul sau album de Blues din Romania denumit „Good Morning, Mr. Blues", iar in 1999, la discografia artistului se adauga cel de-al treilea album, „Transylvania Avenue”, inregistrat la Budapesta.
In 2006 apare in premiera absoluta pentru Romania „Nashville Calling”, primul album al artistului inregistrat si produs integral in SUA, album ce a fost propus pentru nominalizare la Premiile Grammy la 7 categorii. „Nashville Calling” a fost inregistrat intre noiembrie 2004 si aprilie 2005, la Nashville, TN, Kent, WA si mixat in Boston, MA - fiind produs de multiplul nominalizat pentru premiile Grammy, Tom Hambridge (care a lucrat cu artisti precum Lynyrd Skynyrd, Johnny Winter, Bonnie Riatt, Susan Tedeschi, Delbert McClinton, Johnny Lang, Norah Jones, etc…). Iar in 2008 apare dublul album „Guitar Man vol.1 & vol.2”.
Chitarist de cea mai inalta virtuozitate, dar si vocalist, interpret la muzicuta, producator si realizator de emisiuni radio si televiziune (incepand cu 2011 este realizatorul si gazda emisiunii „Acadeaua, cea mai dulce emisiune”, de pe TVR2), producator de albume si initiator al miscarii de cluburi, A.G. Weinberger (cu cinci albume scoase in Romania si unul in Statele Unite ale Americii) surprinde asteptarile unei audiente largi, dar si ale acelora cu cele mai exigente gusturi, publicul sau fiind marturia vie a emotiei create in spectacolele sale. In seria playlist-urilor sale se regasesc cele mai valoroase compozitii proprii de blues, jazz, soul si funk ale tuturor timpurilor, precum si piese din repertoriul lui BB King, Eric Clapton, Robert Johnson, Willie Dixon sau Muddy Waters.
Anvergura lui A.G. Weinberger, stilul inconfundabil si individualitatea artistica puternica sunt garantia faptului ca prezenta sa adauga o nota de distinctie, innobiland atmosfera evenimentelor organizate in cadrul institutiilor publice cat si in mediul privat sau corporatist.
Muzician de cea mai inalta clasa, avand reputatie internationala, A.G. Weinberger a primit de-a lungul timpului aprecierile a numeroase publicatii internationale, dintre care amintim Las Vegas Review Journal („Muzica de clasa mondiala, cu o aroma unica”), saptamanalul national american de divertisment Call Back Magazine („Pur si simplu un monument al tezaurului muzicii americane, Blues-ul”), Revista Big City Blues Magazine, Detroit („Zelul de misionar pentru promovarea Blues-ului este evident in toate realizarile sale muzicale”) sau cotidianul The Jonesboro Sun („In muzica lui, exista sinceritate si o reala pasiune”).
Considerat la ora actuala singurul reper si autoritate in domeniul muzical pe care il reprezinta, A.G. Weinberger este membru votant NARAS (National Academy for Recording Arts and Science) - organism care decerneaza premiile Grammy, este compozitor afiliat BMI (Broadcast Music, Inc.), membru afiliat The Blues Foundation cu sediul in Memphis, TN, USA, presedinte al juriului festivalului de interpretare „Carpathia 2008” Rzeszow, Polonia, si membru pe viata in diferite organizatii fraternale din SUA. Iar la propunerea Ministerului Culturii, a primit in 2011, titlul „Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler”, ca apreciere pentru cariera muzicala deosebita si pentru eforturile constante de a descoperi si de a promova noi talente.
Celebritatea lui A.G. Weinberger, confirmarile artistice cat si experienta bogata avuta in afara tarii (incepand cu 1990, in turnee precum Statele Unite ale Americii - timp de 6 ani, apoi Germania, Elvetia, Israel, Turcia, Franta si Ungaria - unde in 1992 canta in deschiderea concertului sustinut de renumitul chitarist Al Di Meola), il includ in seria celor mai carismatici si valorosi artisti din lume.
Pentru astfel de romani ca A.G. Weinberger a luat nastere „Romani pentru o lume”, campania nationala de responsabilitate sociala initiata de Fundatia Sergiu Celibidache.
Mai multe detalii pe www.romanipentruolume.ro si pagina oficiala de Facebook a campaniei http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume
---
"Romani pentru o lume" reprezinta un omagiu adus marilor personalitati romanesti ce au adus mandrie si glorie Romaniei, peste tot in lume si aduce in atentia fiecaruia dintre noi pe co-nationalii nostri care, prin activitatea lor, raman nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs national online (pe www.romanipentruolume.ro si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume) de tribut adus culturii sau unei personalitati anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea inscrie astfel incat sa dedice o pictura, o compozitie, o sculptura, un poem, etc. In urma unui vot de specialitate si prin votul sponsorilor, cei selectati vor merge in finala, unde vor fi jurizati de catre un juriu de specialitate si de catre public. Castigatorii vor primi burse de studiu in Romania si in strainatate.
Campania se desfasoara online, la adresa www.romanipentruolume.ro si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume, unde puteti gasi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundatiei Sergiu Celibidache.
Parteneri principali: Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Muzeul National al Literaturii Romane, Muzeul National George Enescu
Sponsori: Amgen; Asirom; Aristocrat Events Hall; BASF; Birou de Arhitectura Pintilie; Casa Anke; Gilescu, Valeanu si Partenerii; IBIS Hotels; DB Schenker; Intesa Sanpaolo Bank; RIFIL; Sense; Tuca Zbarcea & Asociatii; DSV SOLUTIONS
Parteneri media: Radio Romania Muzical, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, Money TV, Spectacular TV, Grand Cinema Digiplex din Baneasa Shopping City, Cocor, Rebus, Observatorul Cultural, Q Magazine, Ziarul Ring, Revista Centrul Vechi, Deutsche Zeitung, Sapte Seri, Academia Catavencu, Romania Libera, eva.ro, cinefan.ro, stirifeldefel.ro, egophobia.ro, avocatnet.ro, lsrs.ro, Book Mag, Art Act Magazin, Calendar Evenimente
Comentarii articol (1)