Potrivit Comisiei, recomandarile tin cont de situatia economica a fiecarei tari si ofera indrumari specifice menite sa stimuleze competitivitatea, cresterea economica si crearea de locuri de munca. Ele nu li se aplica tarilor care fac, in prezent, obiectul unui program de ajustare macroeconomica, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia si Cipru.
"Recomandarile se inscriu in strategia aplicata de Comisie pentru a ajuta Europa sa iasa din criza, sa reduca somajul si sa obtina o crestere durabila", informeaza institutia.
Potrivi sursei citate, evaluarea generala a progreselor inregistrate pana in prezent indica faptul ca majoritatea tarilor aplica masuri de reducere a deficitelor bugetare si de stimulare a competitivitatii. "Totusi, unele dintre ele trebuie sa o faca intr-un ritm mai alert", atentioneaza Comisia.
De asemenea, tarile UE ar trebui sa propuna masuri de scadere a ratei somajului, care sa se concentreze pe integrarea tinerilor in campul muncii. In acelasi timp, guvernele ar trebui sa reformeze programele de educatie si formare pentru a se asigura ca persoanele aflate in cautarea unui loc de munca detin competentele cautate, astazi, pe piata muncii.
"Pot fi luate si alte masuri pentru a incuraja intreprinderile sa investeasca si sa creeze locuri de munca. De asemenea, trebuie promovate investitiile in cercetare, inovare si utilizarea eficienta a resurselor", puncteaza CE.
In cadrul acestui proces, Comisia a emis si recomandari generale pentru zona euro si a luat o serie de decizii in temeiul procedurii aplicabile deficitelor excesive.
Etapele urmatoare
Recomandarile fac parte din "semestrul european", ciclul anual al UE de coordonare a politicii economice, in cursul caruia guvernele tarilor membre se consulta cu privire la politicile lor economice si bugetare, pornind de la prioritati globale propuse de Comisie.
"Liderii UE vor discuta recomandarile cu ocazia reuniunii din 27-28 iunie. Dupa aprobarea acestora in luna iulie, fiecare tara va trebui sa le integreze in planurile de reforma economica si bugetara pentru 2013-2014", anunta Comisia.
Comisia si guvernele UE vor monitoriza punerea in aplicare a acestor masuri de catre fiecare tara in parte.
Comentarii articol (0)