Dupa cinci ani de criza economica, UE este din nou in recesiune, iar numarul persoanelor fara un loc de munca se ridica la 26 de milioane, anunta Comisia Europeana intr-un document de presa publicat pe site-ul propriu.
Mai mult, veniturile familiilor au scazut considerabil si aproximativ 1 persoana din 4 traieste deja sub pragul saraciei sau risca sa ajunga in aceasta situatie. Tarile din sudul si estul Europei au fost cel mai grav afectate, dupa cum se arata intr-un raport al Comisiei, intitulat "Situatia sociala si a ocuparii fortei de munca in Europa in 2012".
Raportul analizeaza eficienta masurilor menite sa le ofere sprijin acelor categorii sociale care au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei, cum ar fi tinerii, femeile fara un loc de munca sau familiile monoparentale. Tarile UE pot folosi aceste informatii pentru a-si adapta politicile si pentru a propune solutii comune.
Ce face UE?
Cetatenii europeni isi pot gasi mai usor un loc de munca in tarile membre care au luat masuri substantiale pentru a-si reforma pietele muncii si sistemele de securitate sociala.
In cadrul propunerilor privind ocuparea fortei de munca din aprilie 2012 si al recomandarilor adresate fiecarei tari pe marginea politicilor economice si bugetare pentru perioada 2012-2013, Comisia a facut apel la toate statele membre sa implementeze reforme similare. Comisia pledeaza pentru cresterea investitiilor in educatie si formare si sprijina crearea de locuri de munca de inalta calificare in sectoare cu potential ridicat, cum ar fi economia ecologica, tehnologiile informatiei si comunicatiilor sau asistenta medicala.
Raportul citat mai sus arata, de asemenea, ca sistemele de securitate sociala sunt suprasolicitate, iar guvernelor le este greu sa faca fata numarului tot mai mare de persoane care se confrunta cu saracia. In acest context, Comisia va sprijini tarile membre pe parcursul acestui an, furnizandu-le orientari cu privire la implementarea unor masuri eficiente si durabile de asistenta sociala.
Situatia in zona euro
Raportul confirma existenta unei diferente uriase intre tarile din nordul si sudul zonei euro, in ceea ce priveste rata somajului - la sfarsitul lui 2011, aceasta diferenta era de 7,5 puncte procentuale.
Aceasta situatie ar putea afecta coordonarea economica a zonei euro, informeaza CE, motiv pentru care institutia invita tarile din aceasta zona sa isi coordoneze mai eficient politicile din domeniul fiscal si al ocuparii fortei de munca. Proiectul Comisiei privind consolidarea uniunii economice si monetare traseaza pasii care trebuie urmati in vederea atingerii acestor obiective, inclusiv constituirea unui buget comun menit sa ajute temporar tarile cele mai afectate.
De asemenea, este nevoie de eforturi suplimentare pentru a pune capat crizei datoriilor din zona euro, pentru a finanta crearea de locuri de munca si pentru a promova incluziunea sociala si adaptarea competentelor.
Comentarii articol (0)