Potrivit documentului remis redactiei, Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea formulata de compania farmaceutica, prin intermediul Casei de Avocatura Ionescu si Sava si a dispus anularea notificarii prin care se comunicau de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate datele de consum pe baza carora a fost calculata si platita taxa.
Reprezentantii Casei de Avocatura Ionescu si Sava apreciaza ca argumentul principal care a stat la baza deciziei Curtii de Apel este legat de includerea TVA in baza de impozitare calculata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
„Practic se aplica un impozit la impozit, ceea ce Curtea Constitutionala a hotarat in februarie 2013 ca este neconstitutional, incalcand principiul justei asezari a sarcinii fiscale”, declara Radu Ionescu, managing partner in cadrul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.
Actiuni similare au fost depuse de majoritatea producatorilor de medicamente prezenti in Romania, ca urmare a neregulilor constatate in modul de calcul de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate al consumului de medicamente.
„Marii jucatori din sectorul farmaceutic semnaleaza in instanta probleme ca lipsa de transparenta in calculul taxei claw-back, procentul excesiv de taxa, includerea TVA si adaosul altor jucatori (distribuitori, farmacii) in baza de impozitare, astfel incat practic producatorii platesc un impozit pe veniturile obtinute de alte entitati (distribuitori, farmacii)”, mai declara reprezentantul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.
Echipa de avocati care a coordonat acest dosar a fost formata din Radu Ionescu, managing partner si Alina Toma, senior associate in cadrul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.
Recent, Casa de Avocatura Ionescu si Sava a fost implicata, in calitate de consultant juridic pentru LegalNet Media (detinator al publicatiei AvocatNet.ro), in tranzactia prin care fondul Catalyst Romania (administrat de compania 3TS Capital Partners) a investit in website pentru dezvoltarea de produse si servicii destinate pietei de IMM-uri.