Conform datelor furnizate de Finante, executia bugetului general consolidat pe luna mai 2013 s-a incheiat cu un excedent de 932,2 milioane lei, in principal datorita platii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care s-au reflectat in luna precedenta.
In documentul de presa remis redactiei noastre se arata ca veniturile bugetului general consolidat, in suma de aproximativ 81,1 miliarde lei, reprezentand 13% din PIB, au fost cu 4,6% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Astfel, incasarile din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut cu 9,7% si respectiv 3,6%, datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a masurilor de reintregire a salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013. "De asemenea, incasarile din TVA au crescut cu 6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutia favorabila evidentiind faptul ca acestea nu au fost afectate de masura platii TVA la incasare", puncteaza institutia.
Documentul Finantelor arata, de asemenea, ca accizele au crescut ( cu 6,3%) ca urmare a majorarii accizei la motorina si a cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor, dar si ca urmare a implementarii unor reforme administrative de imbunatatire a colectarii. In schimb, incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 5,3% fata de aceeasi perioada a anului 2012, din cauza regularizarii platilor efectuate de bancile comerciale.
La nivelul administratiilor locale, s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate, cu 8,9%, si la venituri nefiscale, cu 3,9%.
Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel relativ scazut, reprezentand 0,4% din PIB, dar isi mentin evolutia ascendenta, fiind cu 37% mai mari fata de cele din luna precedenta.
In ceea ce priveste cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost in suma de 87,6 miliarde lei, reprezentand 14,1% din PIB. Mai exact, cheltuielile au crescut in termeni nominali cu 3,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent.
Potrivit informatiilor publicate de Finante, s-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (19,5%) ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar. In acelasi timp, au crescut si cheltuielile cu bunuri si servicii, cu 6,1%, ca urmare a accelerarii procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si a platilor din fondul national de sanatate.
"S-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul 2012, cu 5,4% la subventii, in timp ce platile pentru dobanzi s-au redus cu 0,2%", mai informeaza Finantele.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 10,1 miliarde lei (1,62% din PIB).
"In cheltuielile bugetului general consolidat sunt incluse si 800 milioane lei, reprezentand plati din imprumuturile din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezorerie Statului contractate de la Ministerul Finantelor Publice de catre unitatile administrativ-teritoriale pentru plata arieratelor", mai informeaza institutia in comunicatul citat.
Comentarii articol (0)