Conform datelor furnizate de Finante, executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2013 s-a incheiat cu un excedent similar cu cel inregistrat la aceeasi data din anul precedent, respectiv 1 miliard lei, reprezentand 0,17% din PIB.
In documentul de presa remis redactiei noastre se arata ca veniturile bugetului general consolidat, in suma de 15,98 miliarde lei, reprezentand 2,6% din PIB, au fost cu 1,8% mai mici fata de luna ianuarie 2012 in termeni nominali si cu 0,2% ca pondere in PIB.
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o scadere de 6,1% fata de aceeasi perioada din anul precedent, ca urmare a decalarii termenului de plata a impozitului pe profit la data de 25 martie 2013. Evolutii favorabile s-au inregistrat la impozit pe venit (+16%), accize (+27,7%), contributii de asigurari (+8,7%). De asemenea, in comunicatul de presa se arata ca taxa pe valoare adaugata s-a diminuat cu 9,5% fata de ianuarie 2012, ca urmare a cresterii rambursarilor din TV A cu 46,8%, in conditiile in care incasarile totale au crescut cu 2,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Totodata, comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior, veniturile nefiscale au crescut la bugetul de stat cu 27,2% si la institutiile autofinantate cu 17,7%, in timp ce la bugetele locale s-au redus cu 0,4%.
Potrivit datelor furnizate de Finante, sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au fost de 0,22 miliarde lei, in scadere cu 0,14% fata de ianuarie 2012.
In ceea ce priveste cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost in suma de 14,94 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB. Mai exact, potrivit comunicatului citat, cheltuielile s-au redus in termeni nominali cu 2,2% fata de luna ianuarie a anului precedent, iar ca pondere in PIB s-a redus cu 0,2%
Comparativ cu 2012, s-au inregistrat cresteri in principal la cheltuielile de personal, ca urmare a reconstituirii cu 8% a salariilor personalului bugetar incepand cu luna iunie 2012 si cu 7,4% incepand cu luna decembrie 2012.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 13%, ca urmare a cresterilor la administratiile locale, precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente. De asemenea, cheltuielile cu dobanzi si subventii au crescut cu 40,2%, respecti cu 43,1%, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 1 miliard lei (0,16% din PIB).
Comentarii articol (0)