Legea medierii a suferit numeroase modificari in ultimele 6 luni, cea mai importanta dintre acestea fiind introducerea obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, ca procedura prealabila instantei de judecata. Mai mult decat atat, daca partile nu participa la sedinta, instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila, aceasta prevedere urmand sa se aplice din 1 august.
Acum cateva zile, dispozitiile in domeniu au fost completate inca o data, prin Legea nr. 214/2013, care stabileste ca sedinta de informare privind medierea va putea fi realizata si de judecatori, procurori, consilieri juridici, avocati si notari. Aceasta in conditiile in care, pana acum, doar mediatorul era autorizat sa sustina aceasta procedura. AvocatNet.ro a tratat pe larg acest subiect AICI.
Schimbarile in materie ar putea continua, intrucat o propunere in acest sens se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, for decizional. Mai exact, este vorba despre un proiect de lege care aproba si modifica OUG nr. 90/2012, adoptat in prealabil de senatori si avizat deja de Comisia juridica, de disciplina si imunitati cu unele amendamente.
Astfel, una dintre propunerile introduse de parlamentari si aprobate de Comisie da posibilitatea avocatilor si notarilor de deveni de drept mediatori, fara a urma cursuri de mediere.
"(3) Fara indeplinirea niciunei alte formalitati, pot desfasura, in cadrul propriilor forme de exercitare a profesiei, toate atributiile specifice unui mediator, notarii si avocatii care indeplinesc conditia vechimii de 5 ani in profesie, vechime calculata de la data promovarii examenului de definitivat", se precizeaza in proiect.
Practic, daca amendamentele vor fi adoptate si de deputati, activitatea de mediere va putea fi realizata si de avocati si notari, care vor fi inscrisi in Tabloul mediatorilor autorizati.
Important! De la 1 iulie, avocatii si notari pot desfasura deja, in baza Legii nr. 214/2013, sedinta de informare privind avantajele medierii.
Desi nu este inca in vigoare, propunerea a dat nastere mai multor reactii in mediul juridic din Romania, institutiile de profil apreciind ca modificarile stopeaza dezvoltarea profesiei de mediator in Romania.
Concret, Consiliul de Mediere a formulat deja o Cerere de de respingere a amendamentelor la OUG nr. 90/2012, motivand ca introducerea posibilitatii ca procedura de informare sa fie realizata de alte persoane decat mediatorii autorizati si special instruiti contravine grav scopului urmarit de legiuitor in reglementarea medierii si informarii prealabile asupra avantajelor medierii. "Aceasta modificare legislativa, dincolo de imposibilitatea transpunerii in practica, ar permite unor persoane incompatibile cu activitatea de mediere sa presteze anumite serviciii de mediere, fara a avea competente in domeniu, fara a indeplini standardele de formare specific profesiei de mediator si fara a exista mecanisme de control a calitatii serviciului furnizat", se mentioneaza in cererea amintita.
Practic, dupa cum se arata in documentul Consiliului, prin modificarea propusa nu se garanteaza in nicio forma respectarea principiilor fundamentale ale procedurii medierii, respectiv neutralitatea, impartialitatea, confidentialitatea. Mai mult, institutia opineaza ca adoptarea acestpr prevederi inseamna distrugerea unei profesii si a unui corp profesional insemnat si in plina dezvoltare, golirea de continut a insusi conceptului de mediere si caderea in derizoriu a acestei procedure eficiente si civilizate.
Totodata, institutia sustine ca noul amendament propus la OUG nr. 90/2012 discrimineaza, atat prin raportare la ceilalti mediatori, cat si prin raportarea la celelalte profesii liberale, prin mentionarea posibilitatii avocatilor si notarilor de a efectua informari despre mediere si medieri, in cadrul reglementarilor specifice profesiei lor, deoarece inseamna ca toti ceilalti trebuie sa urmeze cursuri de mediere, mai putin avocatii si notarii. Puteti consulta AICI protestul oficial al Consiliului de Mediere.
Punctul de vedere al institutiei este sustinut si de avocatul Anda Antohe, din cadrul departamentului de Litigii si Executari Silite, Bostina si Asociatii, care, la solicitarea AvocatNet.ro, a declarat ca in cazul avocatilor, notarilor sau consilierilor juridici nu exista inca mecanisme de control sau de sanctionare a modului in care acestia isi vor desfasura activitatea.
"De ce sa nu dam Cezarului ce e al Cezarului si sa lasam mediatorii, persoane ce au urmat un curs de pregatire in domeniu, sa-si exercite neingraditi profesia fara interventia altor persoane?", se intreaba reprezentantul Bostina si Asociatii, avertizand, totodata, ca poate fi doar o chestiune de timp pana cand judecatorii, procurorii, avocatii si consilierii juridici vor putea realiza si medierea propriu-zisa, iar aceasta pentru ca Legea nr. 214/2013, ce ofera posibilitatea acelorasi persoane de a realiza informarea asupra avantajelor medierii, a trecut de votul final al parlamentarilor si este deja in vigoare.
Pe de alta parte, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania sustine ca activitatea notariala a avut intotdeauna o componenta de consiliere si informare a partilor cu privire la efectele si implicatiile actelor pe care acestea le incheie.
"Notarul public, desfasurand o procedura necontencioasa, indruma partile sa gaseasca solutii si rezolvari problemelor cu care se confrunta pentru a nu ajunge in instanta", a declarat, pentru AvocatNet.ro, Miruna Popescu, purtator de cuvant al UNNPR, care adauga ca nu vor fi schimbari din perspectiva notarului public, acesta continuand sa isi desfasoare activitatea ca si pana acum, cerand si dand lamuriri partilor in scopul prevenirii litigiilor.
Nota: Amendamentele tratate in material, potrivit carora avocatii si notarii vor deveni de drept mediatori, se afla momentan pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, care este si for decizional in acest caz. Pentru a se putea aplica, ele trebuie adoptate prin vot final de deputati si ulterior publicate in Monitorul Oficial. Puteti urmari AICI traseul legislativ al proiectului.
---
Cele mai importante acte normative care au modificat recent Legea medierii, pe care le puteti consulta si in sectiunea noastra de Legislatie: