In cadrul prezentei operatiuni se acorda sprijin financiar pentru toate domeniile de activitate, cu exceptia: pescuitul si acvacultura, constructiile navale; industria carbunelui, industria siderurgica,sectorul fibrelor sintetice, productia primara a produselor agricole enumerate in Anexa nr. 1 la Tratat.
Solicitantii sunt societati cu personalitate juridica, conform reglementarilor privind societatile comerciale cu activitate de cercetare-dezvoltare (C-D) mentionata in statut. Solicitantii sunt intreprinderi mari, mijlocii sau mici conform prevederilor Legii nr. 346/2004.
Prin aceasta operatiune sunt sprijinite urmatoarele categorii de proiecte:
- Proiecte de modernizare a unor infrastructuri existente de cercetare din cadrul intreprinderii;
- Proiecte cu constructii/extindere de cladiri pentru crearea de noi centre sau laboratoare de cercetare in cadrul intreprinderii.
- Ambele categorii de proiecte sunt insotite de achizitionarea de instrumente si echipamente noi de cercetare
Durata proiectelor poate fi de maximum 24 de luni, atat pentru proiectele de modernizare (fara constructie sau extindere de cladiri),cat si pentru proiectele cu constructie/extindere de cladiri.
Perioada de implementare, care include durata proiectului, precum si un termen de max. 45 de zile calendaristice in care beneficiarul va efectua toate platile aferente activitatilor proiectului, nu poate depasi data de 1 iulie 2015.
Pentru aceste proiecte sunt eligibile urmatoarele tipuri de activitati aferente investitiei initiale:
- achizitie de teren1;
- modernizarea cladirilor/spatiilor C-D;
- constructie/extindere cladiri (institute/centre/laboratoare C-D);
- achizitionarea de active corporale pentru C-D: cladiri si/sau spatii;
- achizitionarea de active corporale pentru C-D: aparatura, instrumente, echipamente pentru cercetare.
Urmatoarele tipuri de cheltuieli sunt eligibile:
1. Cheltuieli pentru achizitia de teren (sunt eligibile in limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului).
Regula de eligibilitate se aplica si in cazul in care se achizitioneaza o cladire in scopul demolarii acesteia si utilizarii terenului, in conformitate cu art. 6 al HG 759/2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
2. Cheltuieli cu lucrari de modernizare/extindere/constructie cladiri si spatii
3. Cheltuieli pentru achizitie de active corporale
3.1 Echipamente IT si pentru comunicatii;
3.2 Instalatii, echipamente si instrumente independente pentru cercetare
4. Cheltuieli pentru achizitia de active fixe necorporale
4.1 Aplicatii informatice
4.2 Licente
Cheltuielile efectuate pentru achizitia de active fixe necorporale sunt eligibile doar in limita a 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului.
5. Cheltuieli pentru achizitionarea de cladiri si spatii
Cheltuielile pentru achizitionarea de cladiri si spatii sunt eligibile in limita a 40% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. In cazul in care se efectueaza si lucrari de modernizare/extindere cladiri si spatii, atunci, acestea impreuna cu cheltuielile pentru achizitionarea de cladiri si spatii sunt eligibile in aceeasi limita de 40% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului.
Valoarea asistentei financiare nerambursabile este cuprinsa intre 1.000.000 lei si 40.000.000 lei.
Valoarea totala a proiectului (costuri eligibile si neeligibile) nu poate sa depaseasca in nici un caz echivalentul in lei a 50 milioane euro.
Intensitatea ajutorului de stat se calculeaza ca procent din costurile eligibile actualizate ale investitiei initiale in active corporale si necorporale.
Dimensiunea maxima a asistentei financiare nerambursabile, ca procent din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului, nu poate depasi urmatoarele intensitati:
- pentru intreprinderi mari: 50% (40% in regiunea Bucuresti - Ilfov)
- pentru intreprinderi medii: 60% (50% in regiunea Bucuresti – Ilfov)
- pentru intreprinderi mici: 70% (60% in regiunea Bucuresti - Ilfov).
Sesiunea de depunere proiecte este deschisa intre 8 iulie si 8 august.