Ce-am avut si ce-am pierdut
Ne-am auzit de nenumarate ori parintii plangandu-se de faptul ca „verile nu mai sunt ce-au fost”. Nu le-am inteles dezamagirea si nu ne-am lasat afectati de cliseul lor. Insa acum ne traim propria drama si avem propriul truism: „unde sunt verile copilariei noastre?”
Pamantul este intr-o permanenta transformare, starea sa fiind determinata de actiunile noastre, exact precum existenta noastra este conditionata de existenta lui. Asadar, verile toride pe care le traim in anii din urma sunt consecinta directa a activitatii umane, concretizata in emisii de gaze de sera, cu efecte nocive asupra mediului inconjurator.
Cu ce ne confruntam
Ceasul Lumii este un sistem de monitorizare bazat pe datele inregistrate si estimarile realizate de-a lungul timpului. Il aducem drept dovada pentru evidenta evolutiei emisiilor de CO2 in lume. In imagine se poate observa inregistrarea din data de 8 iulie 2013, de la ora 14:11:34 p.m. Aceasta infatiseaza o crestere a cantitatii de emisii de CO2 de 14.196.379.641 tone de la inceputul anului 2013 si pana in prezent.
Ce ramane de facut
Se contureaza, in sprijinul mentinerii vietii pe pamant, nevoia unui stil de viata sustenabil, la nivel global. Iar istoria sustenabilitatii in lume este veche de zeci de ani, dar la fel de actuala in orice moment. Insa, pentru ca orice problema de o asemenea amploare isi gaseste rezolvarea mai eficient daca este adresata la scara redusa, in Romania vorbim despre dezvoltarea durabila (adica marca romaneasca a sustenabilitatii).
Da capo despre sustenabilitate
Dar haideti sa si intelegem sustenabilitatea, pentru a-i putea confirma importanta:
Lipsa preocuparii in domeniul sustenabilitatii poate avea repercusiuni grave asupra intregii planete si asupra existentei umane. Limitarea cresterii temperaturii globale la maxim 2 grade Celsius peste media cresterii din perioada pre-industriala a fost privita ca o metoda viabila de limitare a schimbarilor climatice. Cu toate acestea, descoperirile actuale din domeniul stiintei au indicat faptul ca schimbarile aduse de o crestere cu 2 grade Celsius poate avea un impact mult mai mare decat cel preconizat anterior, intrucat aceste efecte isi fac deja simtite prezenta la o crestere de numai 1 grad Celsius.
In cel mai recent raport stiintific pe problem de mediu al Bancii Mondiale se demonstreaza de ce o crestere de 4 grade Celsius preconizata pentru 2060 este primejdioasa, ea declansand o cascada de schimbari cataclismice, care includ valuri de caldura extrema, reducerea stocurilor de produse alimentare la nivel mondial si o crestere a nivelului marii care afecteaza sute de milioane de oameni.
Si nu in ultimul rand... dezvoltarea durabila
CSR-ul (Corporate Social Responsibility) romanesc este orientat pe actiuni cu caracter social/mediu/sanatate/educatie (47%), actiuni privind etica in afaceri (24%) si actiuni privind civismul corporativ (18%).
CSR-ul de mediu a fost dezvoltat in ultimii ani de catre corporatii mari, precum:
Grupul Lufthansa a lansat editia 2013 a Raportului de Sustenabilitate, unde se subliniaza, angajamentul puternic asumat de Grup in ceea ce priveste diferite aspecte ale Responsabilitatii Sociale. In ceea ce priveste eficienta consumului, companiile aeriene de transport de pasageri ale Grupului au consumat anul trecut in medie 4,06 litri de combustibil per pasager la suta de kilometri, ceea ce inseamna o scadere cu aproximativ 3% in comparatie cu anul precedent. Achizitionarea a 108 noi aeronave, aprobata de Consiliul de Supraveghere in martie, reprezinta un pas important pentru protejarea mediului si reducerea emisiilor de zgomot.
Raportul Coca-Cola HBC Romania reuneste rezultatele pentru anul 2011 si urmareste 7 directii strategice de CSR, respectiv:
- implicarea in comunitate;
- ambalajele si reciclarea;
- gestionarea durabila a resurselor de apa;
- energia si schimbarile climatice;
- sanatatea consumatorilor;
- dezvoltarea angajatilor;
- implicarea furnizorilor.
In ceea ce priveste actiunile ce vizeaza comunitatea, compania a ajutat la:
- plantarea a 45.000 de copaci;
- curatarea a 500 de km de rau;
- colectarea de 2.000 de metri cubi de gunoi strans.
Compania a economisit, din 2008 si pana in prezent:
- 5.000 de tone de PET-uri, prin introducereea unor ambalaje mai usoare;
- a reciclat in medie 74% din ambalajele din fabricile de imbuteliere si 56,7% din ambalajele puse pe piata;
- a evitat emiterea a peste 79 tone de CO2, prin derularea unor programe interne.
Daca doriti sa cititi si alte articole despre actiuni CSR, politici de sustenabilitate sau industria de carbon, puteti accesa http://bit.ly/CO2stiri.
Cititi si alte articole pe aceasta tema pe site-ul Carbon Solutions Global.
Toate articolele din rubrica Industria de carbon pot fi consultate accesand tag-ul industria de carbon.
Comentarii articol (0)