ACCES GRATUIT
Raportul FMI este retinut în privinta aprecierii dezvoltarii economice a României si Bulgariei
În privinta aprecierii dezvoltarii economice a României si Bulgariei, raportul semestrial al Fondului Monetar International, publicat la Washington, accentueaza pe chestiunea creditului, unde este ceruta precautie, avertizând ca activitatea de creditare nu trebuie neaparat corelata cu dezvoltarea economica.
Articolul continuă mai jos
"Nu este sigur daca nivelul creditului reflecta puterea economica a tarilor emergente, raportul credit/Produs National Brut fiind relativ redus sau daca aceste tari trec printr-un boom al creditului. În acest boom, sau altfel spus dezvoltare accentuata, creditele cresc mult mai repede decât ar putea fi sustinute de economia tarii, situatie tipica pentru o scadere a activitatii economice. Se poate vorbi mai degraba de un pericol al supraîncalzirii economiilor statelor respective', se arata în raportul FMI.
Statele Europei emergente, între care Statele Baltice si Turcia, sufera de o slabire a dezvoltarii economice, din cauza, mai ales, a pretului titeiului. Totusi, cresterea economica în Europa emergenta ramâne robusta, chiar daca ritmul de crestere a încetinit începând cu a doua jumatate a anului 2004.
O problema a fenomenului creditarii ar fi aceea ca bancile nu sunt foarte pregatite pentru socurile cursului de schimb date de moneda euro fata de alte devize si mai ales comparativ cu dolarul, moneda cea mai frecvent aleasa pentru credite în zona Europei Centrale si de Est fiind euro.
Inflatia este considerata a fi sub control, dar pretul proprietatilor si balantele de plati externe sunt nefavorabile unei aprecieri pozitive.
FMI sugereaza un control sporit din partea autoritatilor, minimalizarea distorsiunilor fiscale de pe piata imobiliara si de pe cea a creditelor, cu o educare a celei din urma, a creditorilor mai ales, acestia trebuind informati asupra riscurilor la care se expun.
Pe ansamblu, cresterea economica a regiunii Europei Centrale si de Est va fi de 4,3 la suta în acest an si cu 4,6 la suta în anul viitor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)