Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 123/2013 privind conditiile de eliberare a permisului de conducere sau a duplicatului la expirarea valabilitatii administrative, ori in cazul pierderii, furtului sau al deteriorarii permisului de conducere sau in cazul schimbarii numelui titularului a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 495, din 6 august 2013 si intra in vigoare in 8 august. Documentul stabileste conditiile privind eliberarea:
- permisului de conducere cu o noua valabilitate administrativa, inainte sau dupa data expirarii acestuia;
- duplicatului permisului de conducere pierdut, furat sau deteriorat, ori in cazul schimbarii numelui titularului, inainte de expirarea valabilitatii administrative.
De ce acte ai nevoie la eliberarea unui nou permis de conducere?
In actul normativ se arata ca, pentru eliberarea permisului de conducere, titularul va depune o cerere in acest sens la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.
Potrivit documentului citat, cererea privind eliberarea permisului de conducere sau a duplicatului trebuie insotita de urmatoarele documente:
- actul de identitate al titularului, in original si copie sau, in cazul cazul cetatenilor romani din strainatate, numai in copie;
- procura speciala si actul de identitate al mandatarului, in original si copie, in cazul cetatenilor romani din strainatate;
- dovada platii taxelor si tarifelor aferente eliberarii permisului de conducere;
- documentul, emis de o unitate medicala autorizata, din care rezulta ca titularul este apt din punct de vedere medical sa conduca autovehicule din categoria pentru care solicita eliberarea permisului de conducere;
- permisul de conducere, atunci cand acesta se afla in posesia titularului;
- doua fotografii ale titularului, 35x38,5mm, de data recenta, in cazul cetatenilor romani din strainatate si in cazul cererilor depuse la alt serviciu public.
In cazul pierderii sau furtului permisului de conducere, titularul va atasa la cerere si o declaratie pe propria raspundere in care declara acest fapt.
Atentie! Adeverinta medicala este necesara doar in cazul in care valabilitatea permisului de conducere expira, NU si daca acesta este pierdut, furat, deteriorat sau daca titularul isi schimba numele.
Potrivit Ordinului MAI publicat recent, in cazul cetatenilor romani care au domiciliul sau resedinta in Romania si se afla temporar in strainatate, adeverinta medicala trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei de la Haga cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine. Documentul se va prezenta la serviciul public comunitar in original, insotit de traducerea legalizata de catre functionarul consular.
Daca cetatenii romani se afla in strainatate, cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o noua valabilitate administrativa sau a duplicatului poate fi depusa de o persoana imputernicita prin procura speciala, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.
Important! Pentru permisele de conducere emise dupa data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi adresata si prin corespondenta, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior. Tot in cazul acestor permise, cererea poate fi transmisa si prin e-mail, astfel ca toate documentele ce insotesc cererea vor fi scanate in formate electronic.
Ce se intampla dupa ce a fost depusa cererea?
Dupa implementarea cererii in Sistemul informatic national de evidenta a permiselor de conducere si vehiculelor inmatriculate, permisului de conducere anterior ii inceteaza valabilitatea. Conform documentului citat, pana la eliberarea noului permis de conducere sau a duplicatului, titularului i se elibereaza un document cu valabilitatea de 15 zile, care atesta depunerea actelor, cu exceptia situatiei in care documentele au fost transmise prin corespondenta.
In permisul de conducere se mentioneaza categoriile de vehicule pe care titularul este apt din punct de vedere medical sa le conduca, precum si perioada de valabilitate administrativa a permisului de conducere pentru fiecare categorie de vehicule.
Permisul de conducere se livreaza la adresa din Romania indicata de titular sau se ridica de catre acesta de la serviciul public comunitar indicat in cerere.
Atentie! In cazul in care cererea a fost transmisa prin corespondenta, permisul de conducere se ridica de la serviciul public comunitar mentionat de solicitant in cerere. Daca cererea a fost transmisa prin e-mail, pentru ridicarea permisului de conducere titularul va depune la serviciul public comunitar, in original, toate documentele ale caror copii scanate au fost transmise deja prin e-mail.
Eliberarea unui permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa, a unui duplicat sau a unui permis de conducere avand aceeasi valabilitate administrativa cu documentul inlocuit poate fi efectuata si in cazul retinerii permisului de conducere anterior pe teritoriul altui stat, daca nu s-a dispus suspendarea ori anularea dreptului de a conduce ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare.
Important! Nu se elibereaza un permis de conducere in situatia in care permisul de conducere a fost retinut de politie ca urmare a savarsirii unei contraventii, cu exceptia cazurilor in care permisul de conducere a fost retinut ca urmare a deteriorarii ori expirarii perioadei de valabilitate.
--
Ordinul MAI va putea fi consultat in zilele urmatoare in sectiunea noastra de Legislatie.
Comentarii articol (19)