Statul roman acorda IMM-urilor ajutoare de minimis sub forma de sume nerambursabile in procent de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, in limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent in lei - pentru toate codurile CAEN, mai putin pescuit, agricultura, procesare produse primare.
Conditiile privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii sunt stabilite prin HG nr. 274/2013 privind acordarea de ajutoare de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii.
Guvernul a modificat si a completat, recent, anexa la HG nr. 274/2013, prin Hotararea nr. 453/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 424, din 12 iulie 2013.
Principalele modificari aduse de noul act normativ sunt extinderea tipurilor de cheltuieli eligibile si eliminarea obligativitatii demonstrarii eficientei economice a intreprinderii solicitante de ajutor de minimis. De asemenea a fost marita sfera de documente necesare pentru obtinerea acordului de finantare.
Aceste schimbari au fost introduse ca urmare a discutiilor pe care Ministerul Finantelor Publice le-a avut cu reprezentantii mediului de afaceri si a semnalelor venite din partea acestora, potrivit unui comunicat de presa al ministerului.
Pana in prezent, erau considerate cheltuieli eligibile cele legate de investitiile in active corporale referitoare la:
- realizarea de constructii noi cu scop industrial sau achizitia de constructii cu scop industrial, destinate desfasurarii activitatii pentru care s-a solicitat finantare;
- echipamente tehnologice - masini, utilaje si instalatii de lucru;
- aparate si instalatii de masurare, control si reglare;
- mijloace de transport neinmatriculabile, pentru sustinerea activitatii intreprinderii;
- echipamente IT.
Potrivit noului act normativ, care a intrat deja in vigoare, au fost incluse in categoria cheltuielilor eligibile si cele legate de realizarea si achizitia de constructii avand ca destinatie prestarea altor servicii.
O alta modificare adusa de hotararea de Guvern este cea privind obligatia ca IMM-urile solicitante de ajutor de minimis sa-si demonstreze eficienta economica. Noile reguli elimina obligativitatea demonstrarii eficientei economice a intreprinderii solicitante de ajutor de minimis - in urmatorii trei ani de la finalizarea investitiei - prin incadrarea in indicatorii prevazuti in cadrul studiului tehnico-economic.
De asemenea, a fost extinsa seria de documente cu care IMM-urile pot sa obtina acordul de finantare.
Daca pana in prezent, IMM-urile erau nevoite sa faca dovada detinerii unui drept real principal sau a unui drept de creanta asupra terenului, in cazul realizarii de constructii, si asupra constructiilor care reprezinta locatia realizarii investitiei, in cazul achizitionarii de echipamente, in prezent, ele pot sa ateste si cu alt document incheiat la notariat in forma autentica, care sa certifice dreptul de folosinta (contract de locatiune, asociatiune in participatie si orice alt contract care transmite, in conditiile legii, dreptul de folosinta).
Puteti consulta AICI HG nr. 453/2013 care modifica si completeaza anexa la HG nr. 274/2013 privind acordarea de ajutoare de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii.