"Noi credem cã, în primii ani, respectiv în perioada 2007- 2009, România va putea beneficia de sume de pânã la 11 miliarde euro, din care ºase miliarde pentru dezvoltarea coeziunii economice structurale, iar în privinþa investiþiilor cãtre care ar trebui sã se îndrepte aceºti bani UE nu este în mãsurã sã decidã prioritãþile naþionale", a declarat pentru Rompres, Jonathan Scheele.
Acest lucru înseamnã circa 2,5- 3 miliarde euro vor fi alocaþi anual numai pentru planuri de dezvoltare structuralã. În plus vor fi oferite sume pentru dezvoltarea economicã în mediul rural.
"Aceastã asistenþã nerambursabilã este de trei ori mai mare decât fondurile oferite pentru Phare, Sapard ºi ISPA, la un loc", a adãugat Scheele.
Potrivit acestuia, anii ce vor urma pânã la aderare sunt importaþi pentru economia României, iar societatea civilã "nu trebuie sã piardã nici o zi pentru a face faþã imenselor oportunitaþi oferite de Uniunea Europeanã".
"O dezvoltare durabilã nu se poate realiza numai la nivel guvernamental, ci este nevoie de o implicare activã la toate nivelele. Este adevãrat, este un proces dificil dar care presupune timp ºi implicare", a menþionat Scheele.
Acesta a explicat cã România are nevoie de un plan naþional de dezvoltare, care va dura ºapte ani ºi care va sta la baza relaþiilor cu UE.
"Trebuie sã existe o colaborarea strânsã între organele centrale, regionale ºi cele locale, pentru cã dacã nu vor exista proiecte nu vor veni nici banii", a precizat Scheele.
În Irlanda, circa 40 la sutã din fondurile structurale au fost utilizate pentru training, pentru perfecþionarea forþei de muncã precum ºi în soft.
"Grecia trebuie sã dea înapoi UE, pentru proasta gestiune, ºi pentru nerespectarea prevederilor comunitare, privind achiziþiile publice, o sumã de 500 milioane euro", a spus secretarul de stat în Ministerul Integrãrii Europene, Leonard Orban.
Comentarii articol (0)