Codul fiscal a fost modificat prin Legea 238/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 442 din 19 iulie 2013.
Actul normativ completeaza prevederile privind impozitul pe cladiri de la art. 251, modificand una dintre variabilele in functie de care se calculeaza suma de plata pentru persoanele fizice.
Conform Codului fiscal, impozitul pe cladiri pentru persoane fizice se stabileste in functie de tipul cladirii, zona in care este amplasata, dar si anul in care ea a fost finalizata.
Anul terminarii reduce valoare impozabila a unei cladiri:
- cu 20%, pentru cladirea care are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta;
- cu 10%, pentru cladirea care are o vechime cuprinsa intre 30 de ani si 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta.
Totusi, daca o cladire a suferit lucrari de reconstruire sau consolidare, anul terminarii se actualizeaza, astfel ca acesta se considera ca fiind cel in care au fost terminate aceste ultime lucrari.
Legea nr. 238/2013 actualizeaza tocmai aceste reglementari si explica mai clar cum se aplica prevederile.
Astfel, in forma sa modificata, aplicabila din 22 iulie, art. 251 alin 8 1, stabilete ca "In cazul cladirii la care au fost executate lucrari de renovare majora, din punct de vedere fiscal, anul terminarii se actualizeaza, astfel ca acesta se considera ca fiind cel in care a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor".
Conform noii reglementari, renovarea majora reprezinta actiunea complexa care cuprinde obligatoriu lucrari de interventie la structura de rezistenta a cladirii, pentru asigurarea cerintei fundamentale de rezistenta mecanica si stabilitate, prin actiuni de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, precum si, dupa caz, alte lucrari de interventie pentru mentinerea, pe intreaga durata de exploatare a cladirii, a celorlalte cerinte fundamentale aplicabile constructiilor, conform legii, vizand, in principal, cresterea performantei energetice si a calitatii arhitectural-ambientale si functionale a cladirii.
Mai mult decat atat, noile prevederi arata ca anul terminarii unei cladiri se actualizeaza in conditiile in care, la terminarea lucrarilor de renovare majora, valoarea cladirii creste cu cel putin 25% fata de valoarea acesteia la data inceperii executarii lucrarilor.
Comentarii articol (15)