Fiscul a lansat, recent, in dezbatere publica un proiect de hotarare care reglementeaza organizarea ANAF, dupa ce Guvernul a initiat, inca din luna iunie, un amplu proces de restructurare a institutiei. AvocatNet.ro a scris despre acest subiect aici.
Pentru a implementa restructurarea ANAF, guvernantii au lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare prin care cadrul actual de organizare si functionare a Fiscului va putea fi corelat cu dispozitiile OUG nr. 74/2013. Elaborarea unui nou act normativ era necesara pentru ca documentul vechi care reglementeaza activitatea autoritatii fiscale nu mai are aplicabilitate, in conditiile in care guvernantii au aprobat ordonanta de urgenta privind reorganizarea ANAF.
Proiectul aflat in dezbatere publica precizeaza ca la nivel teritorial urmeaza sa fie creat un nou palier ierarhic, care va cuprinde in subordine toate structurile fiscale judetene, administrative si municipale. Astfel, activitatea Fiscului de la nivel teritorial urmeaza sa fie reorganizata in opt directii generale regionale care vor prelua activitatea si competentele celor 42 de directii generale ale finantelor publice absorbite din aria de competenta, precum si a tuturor structurilor teritoriale subordonate acestora.
Potrivit unor declaratii recente ale reprezentantilor ANAF din teritoriu, in urma reorganizarii agentiei, relatia dintre Fisc si contribuabili va fi afectata, acestia fiind nevoiti sa se deplaseze la directiile generale regionale in vederea indeplinirii obligatiilor sau a rezolvarii problemelor aparute.
Ca urmare a acestor declaratii, reprezentantii Ministerului Finantelor au precizat ca administratiile fiscale judetene nu se desfiinteaza si nici nu renunta la functiile suport pentru contribuabili, activitatea acestora, in relatia cu contribuabilii, ramanand neschimbata.
Mai exact, atributiile directiilor generale regionale vor fi de coordonare a administratiilor fiscale judetene, preluand doar functiile suport necesare desfasurarii activitatii administratiilor fiscale judetene. Acestea din urma isi vor desfasura activitatea in aceleasi locatii, relatia cu contribuabilii ramanand neschimbata.
Totodata, Finantele au reamintit ca restructurarea agentiei reprezinta o preconditie pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administratiei fiscale”, proiect pentru care s-a semnat un acord de imprumut cu Banca Mondiala in valoare de 70 de milioane de euro in data de 8 mai 2013.
In plus, in cadrul reorganizarii, s-a avut in vedere, implementarea unei noi strategii de resurse umane si simplificarea procesului decizional, precizeaza sursa citata. Concret, acest deziderat se va realiza, pe de o parte, prin realocarea personalului spre domeniile deficitare (antifrauda, inspectie fiscala, IT, juridic) sau spre organele fiscale cu cel mai mare grad de incarcare si, pe de alta parte, prin eliberarea din functie a celor care nu corespund din punct de vedere profesional si al integritatii.
De asemenea, prin reducerea cu pana la 30% a functiilor de conducere se va accelera procesul decizional si se vor realiza economii pentru incadrarea in fondurile bugetare alocate pentru cheltuielile de personal.
Comentarii articol (3)