Uneori, simpla prezenta a aparatului de aer conditionat langa copil ii face pe unii dintre noi sa intre in panica, indiferent de cate grade C sunt sau de directia spre care este reglat aerul.
E clar: aerul conditionat este inamicul nostru numarul 1! Haideti sa aflam cum ne putem imprieteni cu el!
De ce ne este teama de aerul conditionat?
In primul rand, parintilor le este teama de curentul de aer rece, banuit ca ar sta la baza unei lungi serii de afectiuni.
O alta problema, despre care se discuta mult mai putin, dar care poate avea consecinte cu adevarat neplacute, este cea a filtrelor curatate necorespunzator, care ascund microparticule de praf si diversi alergeni periculosi pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri.
In randurile de mai jos incercam sa deslusim problema aerului conditionat, sa aflam daca este cu adevarat periculos si cum il putem folosi in siguranta.
Ce spun specialistii despre aerul conditionat?
Un studiu american publicat in luna mai 2013 de U.S. National Center for Health Statistics trage un semnal de alarma in ceea ce priveste pericolul aparatelor de aer conditionat care nu sunt corect curatate si care pot provoca alergii sau infectii respiratorii. Medicii americani care au lucrat la acest studiu spun ca unele simptome alergice pot conduce la infectii serioase, de tipul celor de sinusuri sau respiratorii, si in continuare se fac cercetari pentru a intelege riscurile si metodele de preventie a acestor alergii.
Alte studii privind calitatea aerului din interior ale Organizatiei Mondiale de Sanatate arata ca 60-80% din problemele legate de aerul din interior sunt datorate si mucegaiului din aparatele de aer conditionat din casa.
Liliana Calapod, medic primar in pediatrie recomanda aerul conditionat in casa, dar cu anumite precautii. “Nu aerul conditionat face rau copiilor, ci variatiile de temperatura. E bine ca temperatura sa fie constanta, ori frig, ori cald peste tot. Putem folosi aerul conditionat si in camera copilului, dar jetul sa nu bata in directia patutului sau a locului unde e asezat bebe. O varianta ok ar fi sa racim indirect camera copilului, aerul conditionat sa fie pe undeva pe hol sau in camera alaturata. Si, nu in ultimul rand, sa curatam periodic filtrele aparatului”, ne recomanda pediatrul Liliana Calapod.
Ce e de facut cu aerul conditionat, asadar?
Un sistem antialergic instalat in aparat este o solutie. Unele dintre aparate de ultima generatie au un sistem de filtrare de praf si alergeni printr-un ventilator care merge continuu si lasa aerul sa circule, plus un filtru care opreste praful sau alte particule, precum par de animale sau acarieni. Daca aparatul din casa e deja instalat de ceva timp, exista cateva reguli practice despre cum se poate imbunatati aerul din casa.
7 sfaturi pentru folosirea corecta a aerului conditionat
1. Mentine o temperatura de 25 de grade C si nu pozitiona niciodata jetul de aer rece direct catre copilul tau. Acelasi lucru se recomanda si in timpul mersului cu masina.
2. Nu strica sa lasi si geamul intredeschis, chiar in timpul functionarii aerului conditionat, astfel incat aerul imbacsit sa fie eliminat si sa fie mereu filtrat unul proaspat.
3. Ideal ar fi ca aparatul sa se afle intr-o alta camera sau pe hol, in apropiere de camera micutului. Este foarte riscant ca cel mic sa stea in bataia aerului conditionat, variatiile de temperatura ii pot afecta sanatatea.
4. Poti curata si tu filtrele de aer externe. Dupa ce le dai jos nu trebuie decat sa le inmoi in apa cu detergent si sa le speli bine cu o periuta.
5. Unele mame recomanda sa tii in camera cu aerul conditionat si un bol cu apa, de preferat in apropierea aparatului. Apa reduce uscaciunea aerului si il ajuta pe cel mic sa respire mai bine.
6. Dezumidificatorul este o alta varianta foarte buna pentru camera copilului. Reduce umiditatea si are puterea de a reduce considerabil nivelul de caldura dintr-o locuinta.
7. In masina, inainte de a deschide aerul conditionat e de preferat sa aerisiti un pic masina deschizand geamurile ca sa iasa aerul cald si inchis afara si apoi puteti comuta pe aerul rece.
Comentarii articol (13)