Bucureºti, 23 sept (Rompres) - Ministrul comunicaþiilor ºi tehnologiei informaþiei, Zsolt Nagy, nu va susþine introducerea din 2006 a impozitului pe venituri pentru programatori, în cazul în care Ministerul Finaþelor Publice va propune o astfel de mãsurã.
"Nu voi fi de acord cu aceastã mãsurã dacã vor exista intenþii în acest sens", a declarat pentru Rompres ministrul comunicaþiilor, Zsolt Nagy. Acesta a precizat cã mãsura de eliminare a impozitului pe venituri pentru programatori a ajutat foarte mult industria româneascã de software, contribuind la creºterea investiþiilor în acest domeniu. "Nu în ultimul rând, aceastã mãsurã a creat pentru companiile româneºti posibilitatea de a încheia contracte importante de outsourcing ºi de a crea companii mixte cu parteneri externi", a mai spus ministrul comunicaþiilor.
România nu va avea de câºtigat de pe urma introducerii aceste mãsuri nici din punct de vedere economic ºi nici al recunoaºterii potenþialului acestor specialiºti, þinând cont cã este vorba de un numãr nesemnificativ de persoane care vor contribui la buget, a subliniat oficialul MCTI. Potrivit estimãrilor, în România existã circa 10.000 de programatori, veniturile la Bugetul de stat din impozitele programatorilor s-ar fi ridicat la circa nouã milioane de euro, sumã calculatã la un salariu mediu de cinci sute de euro pe lunã.
Eliminarea impozitului pe venituri pentru programatori a fost decisã în 2001, de fostul ministru al comunicaþiilor ºi tehnologiei informaþiei, Dan Nica.
"În cazul în care MFP va propune introducerea acestei decizii voi argumenta cu cifre contribuþia adusã industriei de software prin mãsura anulãrii impozitãrii veniturilor programatorilor", a mai precizat oficialul MCTI. Ministrul Finanþelor Publice, Sebastian Vlãdescu, a prezentat recent modificãrile fiscale pentru 2006, printre "noutãþi" fiind anunþate "taxa pe scaun", care se referã la impozitarea suplimentarã a agenþilor economici care desfãºoarã activitãþi economice în domeniul alimentaþiei publice, ºi la "aportul în naturã", dar ºi eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venituri pentru programatori.
Comentarii articol (0)