Mai jos, o mama experimentata (a se citi “patita”) ne da informatii complete despre insolatia la copii sau la adulti:
20 de minute de stat la plaja au fost, se pare, mai mult decat suficiente pentru ca fetita noastra cea mare sa capete o insolatie pe cand avea numai doi ani si jumatate. Desi timpul alocat balacelii in mare a fost dimineata, iar copilul a fost in prealabil cremuit sanatos cu lotiuni de protectie solara, avea pe cap palarie si era imbracat cu un costum de baie intreg, soarele n-a tinut cont de toate precautiile noastre si s-a dovedit a fi destul de nemilos cu un copilas atat de mic.
Sa nu neglijam primele semne ale insolatiei!
Insolatia este o reactie a organismului la expunerea prelungita la soare si in acelasi timp o urgenta medicala. De fapt, insolatia este o supraincalzire a corpului si incapacitatea sa de a-si autoreduce temperatura. In mod fiziologic, organismul se racoreste de la sine cu ajutorul transpiratiei, care se va evapora mai rapid sau mai lent, in functie de umiditatea aerului. Procesul optim este cel in care transpiratia se evapora mai rapid, ceea ce inseamna ca organismul va avea in permanenta o temperatura constanta si nu va ajunge in situatii critice asa cum este insolatia. Si, pentru ca tot vorbeam de umiditate, nu e de mirare ca insolatiile survin in marea lor majoritate in regiuni cu clima tropicala, unde umiditatea este extrem de ridicata.
Simptomele insolatiei
Insolatia se gaseste sa te atace cand ti-e lumea mai draga si nu tine cont de varsta, dar sunt mai predispusi copiii si persoanele aflate in prag de varsta a treia. Primele semne ale insolatiei sunt dureri de cap, vertij, precum si puls si batai ale inimii mult accelerate, crampe musculare, o acuta si neasteptata oboseala sau o greata inexplicabila. In cazul nostru, semnele insolatiei au inceput in jurul serii, cand cea mica a inceput sa se planga de dureri de cap si sa fie molesita, apogeul urmand sa se declanseze la primele ore ale diminetii urmatoare, cu temperatura de 40 de grade, frisoane si buze vinete.
Inainte de a ajunge la doctor putem fi si noi de ajutor
Nu stiam prea multe despre insolatie atunci, dar episodul neplacut prin care am trecut m-a facut sa am temele mai bine facute in urmatoarele iesiri pe litoral sau la piscina, in aer liber. Am aflat ca, pana a ajunge la medic, putem acorda si noi cateva masuri binevenite de prim ajutor in caz de insolatie, care pot face diferenta in timp real intre o situatie neplacuta si una grava. (Persoanele afectate de insolatie isi pot pierde cunostinta si pot necesita interventii medicale de urgenta.)
5 lucruri de facut urgent in caz de insolatie
1. Primul lucru pe care il putem face este sa mutam persoana ce da semne de insolatie in afara zonei cu soare si sa o ducem intr-un spatiu ferit de razele solare, de preferat o zona racoroasa sau o camera in care sa existe aer conditionat.
2. Pasul urmator este sa-l dezbracam pe cel insolat, astfel incat organismul acestuia sa reinceapa sa transpire asa cum este normal si sa declanseze procesul natural de racorire a corpului.
3. Incercarea de a scadea temperatura corpului prin prosoape umede, dar nu foarte reci, prin stropirea cu apa la temperatura camerei si prin acordarea de lichide care sa ajute la hidratarea organismului si sa echilibreze procesul transpiratiei sunt alte metode extrem de utile in caz de insolatie.
4. De asemenea, se pot aplica mici pungi cu gheata in zona axilelor, pe gat, piept si burta.
5. Un ultim sfat: pentru a afla exact care este temperatura celui cu insolatie trebuie sa luati temperatura rectala, deoarece aceasta este singura care indica cu precizie temperatura reala a organismului, spre deosebire de cea bucala sau auriculara care pot fi inselatoare.
Verdictul medicului in cazul insolatiei este fundamental
Dupa toti acesti pasi mici, dar importanti pentru starea de sanatate a celui cu insolatie, este obligatoriu sa chemam o ambulanta sau sa ducem persoana afectata la spital, pentru ca numai un medic va sti sa diagnosticheze corect insolatia si va prescrie tratamentul necesar, daca este nevoie. Noi, pentru ca ne-am speriat ingrozitor, am luat copilul, ne-am urcat in masina si am aterizat la spitalul din apropierea statiunii in care ne aflam, unde medicul de garda ne-a confirmat banuiala si ne-a spus ca a fost, intr-adevar, vorba despre o insolatie. Dupa ce i-a administrat fetitei o perfuzie cu glucoza, singurele remedii recomandate pentru acasa au fost impachetarile periodice cu prosoape ude, pentru scaderea temperaturii si ameliorarea starii de rau cu care se confrunta cea mica. Desi credeam ca ne va prescrie si un antitermic, doctorul ne-a subliniat, chiar, ca este interzisa administarea de astfel de medicamente, care interactioneaza negativ cu raspunsul organismului la insolatie.
Asadar, atentie multa la cum si cat stati la soare, atat voi, cat si cei mici, si nu tratati cu superficialitate ceea ce credeti ca e o banala insolatie. Va fi spre binele tuturor, cu siguranta!
Comentarii articol (1)