Am o problema urgenta.
Tatal meu a inceput munca de dimineata, a pontat cu cartela iar in timpul programului a lesinat. Si-a revenit si s-a intors la unitate unde a pontat din nou cu cartela ( in timpul zilei a completat si niste fise de lucru). Dupa ce s-a intors la unitate a fost dus la spitalul de urgente unde i s-a prescris ca a facut insolatie; in tot acest timp un responsabil al companiei cu protectia muncii s-a tinut de el sa dea declaratie ca accidentul nu a avut loc in timpul programului si i s-a dat concediu medical inclusiv cu ziua in care el a lucrat si a lesinat.
Am venit la Bucuresti si in urma investigatiilor a rezultat ca ar avea o mica tumore si ca lesinul din ziua respectiva a fost rezultatul unui accident vascular si nu a unei insolatii.
Intrebarea mea este, cum l-ar dezavantaja faptul ca a dat aceasta declaratie si daca o poate schimba sau mai important daca i se vor refuza avantaje din cauza faptului ca nu a fost accident de munca; desi a fost.
Daca a dat acea declaratie, din pacate se face vinovat de fals in declaratii, iar cel care l-a pus sa semneze de instigare la fals in declaratii.
Dar presupun ca nu va sesiza nimeni organele de cercetare penala, deci nu trebuie sa isi faca griji.
INSA, nici nu va putea beneficia de eventuale despagubiri pentru accidente de munca.
Dragomir Dascalu
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Accidentul de munca este definit in Legea 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, art. 5 al. g), astfel : accident de muncă - vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Asa cum chiar dumneavoastra spuneti, cauza lesinului a fost un accident vascular . Este clar ca accidentul tatalui dumneavoastra nu este accident de munca. Faptul ca a dat acea declaratie nici nu-l dezavantaajeaza, nici nu-l avantajeaza.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Legea ssm nr.319/ 2006 mentioneaza:
-art.26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are
cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de
incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 lit. f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune
Angajatorul trebuia sa comunice evenimentul la ITM, sa dea decizie interna pentru cercetare eveniment, iar dosarul de cercetare sa fie avizat de catre ITM.
In final ITM stabileste daca este sau nu AM. O piesa grea la dosar este dosarul medical individual cu antecedentele de sanatate. Daca nu a avut probleme anterior, insolatia poate fi motiv de declansare eveniment, caz in care angajatorul are o responsabilitate.
Daca nu este AM, plata concediul medical este mai redusa. Pentru AM, prin CCM se prevad anumite avantaje pentru accidentati in timpul muncii.
Puteti sesiza ITM in scris cu nr.de inregistrare/ data.