Guvernul a aprobat, recent, OG nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 550 din 30 august 2013. Potrivit documentului care a intrat in vigoare astazi, Executivul modifica modul in care vor fi decontate abonamentele de transport, pentru elevii care fac naveta pentru a merge la scoala.
Astfel, decontarea abonamentelor sau biletelor de transport pentru elevii care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu se va face de catre unitatile de invatamant catre elevii beneficiari, pe baza abonamentelor de transport eliberate de operatorii de transport, precizeaza un comunicat recent al Executivului, remis redactiei.
Conform OG nr. 29/2013, decontarea abonamentelor de transport pentru elevi se va realiza in limita unei anumite sume, astfel:
- nu mai mult de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km;
- pentru distantele ce depasesc 3 km, pana la limita de 50 de km, suma de 26 de lei/abonament/luna se suplimenteaza cu 2 lei pentru fiecare kilometru, dar nu mai mult decat valoarea abonamentului lunar.
Pana acum, decontarea abonamentelor de transport pentru elevii care fac naveta pentru a merge la scoala nu era limitata la o suma fixa. Mai exact, potrivit Legii educatiei nationale nr. 1/2011, elevilor li se decontau cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant la care erau scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km sau li se asigura decontarea sumei ce reprezenta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiau la internat sau in gazda.
Prin modificarea reglementarilor actuale, scopul este de a echilibra bugetul si de a sustine, la un pret corect, un numar mare de elevi care au cu adevarat nevoie de aceste facilitati, pentru a frecventa orele de curs, a precizat, recent Ministeurl Finantelor. In acest fel, se previn excesele financiare determinate de practicarea unor tarife nejustificat de mari de catre unii operatori de transport, a adaugat aceeasi sursa.
In plus, pe langa introducerea unor praguri fixe la abonamentele de transport, Ministerul Educatiei a precizat, recent, ca Guvernul a alocat 76 milioane de lei pentru achizitia de microbuze scolare destinate transportului elevilor din localitatile izolate, din mediul rural.
In acest fel, va exista o reglementare echitabila a sistemului de decontare a navetei, a mentionat aceeasi sursa.
Conform datelor Ministerului Educatiei, in anul scolar 2012-2013, ministerul a decontat la nivel national peste 150.000 de abonamente de transport, iar pana acum nu s-a tinut niciodata cont de diferentele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori in diferite locuri din tara.
Astfel, anul trecut:
- pentru distanta de 10 kilometri, pretul unui abonament a variat intre 25 de lei si 326 de lei;
- pentru distanta de 15 kilometri, pretul unui abonament a pornit de la 32 de lei si a ajuns la 406 lei;
- variatia de pret pe distanta de 20 km a fost cuprinsa cuprinsa intre 36 de lei si 400 de lei;
- mai mult, exista firme in tara care au practicat un tarif de 491 de lei pe luna pentru 50 de kilometri, in timp ce alte companii au perceput doar 42 de lei pentru acelasi numar de kilometri.
De asemenea, cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut (11.636) au fost pe distanta de 10 de kilometri, 15 km (11.205) si 20 km (8.562). Un numar de 904 elevi au facut naveta pe distante de 3 kilometri, iar tarifele minime percepute de firmele de transport au fost de 15 lei pe luna, in timp ce tarifele maxime au ajuns si la 166 de lei lunar.
Comentarii articol (49)