Ministerul Fondurilor Europene si Asociatia Romana a Bancilor au analizat in cadrul unei intalniri, care a avut loc marti, oportunitatile privind imbunatatirea cadrului legal de accesare si utilizare a fondurilor europene, printr-o implicare mai mare a bancilor, precizeaza un comunicat al ARB.
Pe parcursul acestei intalniri, reprezentantii ministerului si ai comunitatii bancare au dezbatut o serie de propuneri care sa accelereze procesul de absorbtie prin implicarea bancilor in gestionarea fondurilor europene.
Astfel, bancile ar putea fi implicate in efectuarea platilor catre beneficiari si in procesul de selectie si evaluare a proiectelor depuse pentru contractarea de finantari europene, a precizat Eugen Teodorovici, Ministerul Fondurilor Europene.
Potrivit lui Teodorovici, ministerul are in vedere ca platile catre antreprenori sa fie facute direct prin banci, pentru a avea un flux financiar optim, care sa asigure incasarea banilor de catre beneficiari in cel mai scurt timp posibil.
In acelasi timp, ministerul intentioneaza sa coopteze bancile in procesul de selectie si evaluare a proiectelor, dar si in implementarea acestora prin delegarea unora dintre atributiile pe care le au in prezent institutiile publice.
Astfel, acest proces va fi eficientizat prin eliminarea verificarilor care momentan se dubleaza in cazul proiectelor care au cofinantare bancara, iar proiectele eligibile vor fi finantate mult mai repede, a adaugat Eugen Teodorovici.
In privinta propunerilor venite din partea Ministerului Fondurilor Europene, comunitatea bancara s-a declarat interesata sa contribuie la elaborarea si imbunatatirea legislatiei privind managementul financiar al fondurilor europene.
De asemenea, ARB considera o solutie viabila propunerea ministerului de a externaliza anumite activitati derulate in prezent de catre institutiile publice implicate in gestionarea fondurilor europene catre institutiile de credit, cu ajutorul carora sa fie accelerat procesul de evaluare a cererilor de finantari nerambursabile.
Mai mult, ARB a infiintat, inca din luna aprilie 2013, Comisia pentru fonduri europene, formata din specialistii bancilor, activitatea acestora fiind dedicata identificarii si implementarii masurilor de crestere a ratei de absorbtie a fondurilor europene, informeaza documentul de presa. Aceasta comisie coopereaza cu specialistii din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.