Elevii vor primit gratuit mere, in limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev pentru anul scolar 2013 – 2014, pe o perioada de 85 de zile de scolarizare, se arata in HG nr. 800/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 652 din 23 octombrie 2013.
Prin acest program Guvernul urmareste incurajarea consumului de fructe in scoli, crearea si fixarea unor obiceiuri alimentare sanatoase in randul copiilor de varsta scolara, precum si stimularea productiei interne de fructe, se precizeaza intr-un comunicat recent al Executivului.
Pe langa distributia de fructe, actul normativ mai include cateva masuri adiacente si anume:
- organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri sau alte evenimente;
- organizarea de concursuri tematice cu premii ca modalitati practice educative care sa contribuie la dezvoltarea competentelor elevilor si prin activitati de gradinarit.
In ceea ce priveste premiile care se vor acorda cu ocazia organizarii concursurilor tematice, acestea vor consta in carti, diplome, cosuri cu fructe si legume, rasaduri de legume destinate elevilor, iar pentru unitatile de invatamant premii constand in dotari sali de curs sau materiale didactice, se arata in HG nr. 800/2013. Documentul stabileste ca este interzisa acordarea de premii in bani.
De asemenea, banii necesari implementarii masurilor adiacente, mentionate mai sus, vor fi suportate de bugetele locale ale judetelor, respectiv ale sectoarelor Municipiului Bucuresti, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata si nu vor putea depasi 10% din fondurile institutiilor publice, se precizeaza in documentul citat.
Conform noilor dispozitii, autoritatile sunt obligate sa implementeze cel putin una dintre masurile adiacente.
In acelasi timp, actul normativ stabileste ca institutiile publice urmeaza sa recupereze de la Ministerul Agriculturii, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), sumele platite pentru implementarea masurilor adiacente. Totusi, recuperarea sumelor platite pentru implementarea masurilor adiacente este conditionata de distributia merelor si se realizeaza pe baza numarului de elevi carora le-au fost distribuite mere.
Ca sa obtina sprijinul financiar pentru implementarea masurilor adiacente, institutiile publice trebuie sa depuna la centrele judetene ale APIA cereri de plata, la sfarsitul fiecarui semestru al anului scolar, pana in ultima zi a celei de-a treia luni care urmeaza perioadei ce face obiectul respectivei cereri, se arata in documentul citat.
Cererea de plata va include informatii referitoare la:
a) masurile adiacente implementate;
b) unitatile de invatamant unde au fost implementate masurile adiacente;
c) numarul de elevi beneficiari din fiecare unitate de invatamant in care au fost implementate sau care au participat la implementarea masurilor adiacente;
d) suma solicitata in conformitate cu documentele justificative.
Bugetul pentru implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli pentru anul scolar 2013-2014 este de 61.282,66 mii lei. In situatia in care fondurile necesare pentru distributia merelor nu sunt disponibile in anul 2013, prevederile se aplica incepand cu luna ianuarie 2014, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru anul 2014, in cuantum total aferent intregului program.
Programul fructe in scoli este reglementat prin HG nr. 1.154/2012 si a fost lansat de Guvern inca din 2010.
Potrivit acestui act normativ, in anul scolar 2012-2013, au fost acordate gratuit de mere, in limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pentru o perioada de maximum 89 de zile de scolarizare, incepand cu 3 decembrie 2012.
Comentarii articol (2)