HG nr. 788/2014 privind stabilirea fructelor distribuite, a perioadei si frecventei distributiei, a limitei valorii zilnice/elev si a fondurilor necesare pentru distributia fructelor si a masurilor adiacente distributiei de fructe, a bugetului aferent acestora, precum si a modalitatii de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice, in cadrul programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli in anul scolar 2014-2015 a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 685, din 19 septembrie 2014.
Actul normativ stabileste acordarea gratuita de mere in anul scolar 2014-2015, in limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pentru o perioada de maximum 86 de zile de scolarizare.
Pe langa distribuita de mere in anul scolar 2014-2015, HG nr. 1.154/2012 mai stabileste si alte masuri adiacente, dupa cum urmeaza:
- organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola ori legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri ori alte evenimente si/sau activitati similare;
- organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe si/sau legume, inclusiv degustarea de fructe si/sau legume, cu acordarea de premii, precum si organizarea de activitati de gradinarit la nivelul scolii;
- organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe si legume sau de activitati educative practice;
- crearea de pagini de internet la nivelul judetului prin care sa se ofere informatii despre implementarea programului
Conform actului normativ, sumele necesare implementarii masurilor adiacente se suporta din bugetele judetelor, respectiv din bugetele sectoarelor municipiului Bucuresti, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata si nu vor putea depasi 15% din fondurile alocate consiliilor judetene si sectoarelor municipiului Bucuresti, pentru acordarea gratuita a merelor asa cum sunt prevazute in anexa
"Consiliile judetene si consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti opteaza, in functie de preferinte si buget, pentru masurile adiacente pe care le vor implementa si vor pune in aplicare in mod obligatoriu cel putin una dintre masurile adiacente mentionate", se mai arata in documentul citat.
Totodata, in HG nr. 788/2014 se precizeaza ca numai elevii prezenti la cursuri vor beneficia de implementarea masurilor adiacente.
Fondurile alocate pentru implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli in anul scolar 2014-2015 sunt de 64.612,70 mii lei.
"In situatia in care fondurile necesare pentru distributia merelor sau implementarea masurilor adiacente nu sunt disponibile in anul 2014, prevederile prezentei hotarari se aplica incepand cu luna ianuarie 2015, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata aprobate pentru anul 2015", se arata in actul normativ citat.
--
Cadrul legal pentru introducerea acestui program in scolile din Romania a fost instituit in anul 2010, iar de atunci, milioane de elevi au beneficiat de fructe proaspete pe parcursul anului scolar.
"Scopul acestui program este de a crea obiceiuri alimentare sanatoase in randul tinerilor, avand in vedere cifrele care demonstreaza faptul ca obezitatea infantila este in crestere si devine un fenomen ingrijorator", explica, in 2010, un reprezentant al Guvernului.
Comentarii articol (0)